Kvůli metanolu zemřelo už deset Poláků. Měli láhve z Česka?

Varšava/Praha - Nejméně deset lidí zemřelo v Polsku během uplynulých dnů na otravu metanolem. Nemocnice hospitalizovaly několik dalších. Podle polských vyšetřovatelů byly na některých konzumovaných láhvích s alkoholem české etikety, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál. Česká policie zatím žádné informace o spojitosti otrav s Českem nemají.

Bujarý vánoční večírek skončil tragicky pro čtyři lidi z města Stargard na severu Polska. Tamní policie potvrdila, že oběti se otrávily metanolem. Pochybný alkohol zřejmě nakoupili na místním trhu.  

Metylalkohol si vyžádal také dva mrtvé ve městě Hnězdno na západě Polska. Tragická zpráva přišla též z jihu země. V obci Golkowice jen několik kilometrů od hranic s Českem zemřela tříčlenná rodina. „Na místě jsme našli prázdné láhve od alkoholu. Vyšetřovatel nařídil pitvu a teprve poté se dozvíme, co bylo příčinou úmrtí,“ citoval Radiožurnál mluvčí policie. Ta podle něho potvrdila, že na láhvích byly české etikety. 

„V tuto chvíli nemáme žádnou oficiální informaci o tom, že by závadný alkohol pocházel právě z České republiky, byl zde vyroben nebo odtod byl distribuován,“ uvedla ve vysílání ČT24 mluvčí Policejního prezidenta Štěpánka Zatloukalová. 

Série otrav metylalkoholem v České republice si v září a říjnu vyžádala přes 30 mrtvých. Česká policie určila dva hlavní viníky celé kauzy, kteří dali do prodeje jedovatou směs alkoholu a metylalkoholu.