Mohutné zimní bouře se přesunuly na severovýchod USA

New York - Už patnáct mrtvých si vyžádaly mohutné zimní bouře, které v minulých dnech trápily jižní a centrální část USA. Silný vítr v kombinaci s vydatným sněžením komplikují dopravu, řada silnic je stěží průjezdná. Bouře se přesunula na severovýchod země, aerolinky dnes už zrušily zhruba 200 letů. Kvůli bouři začínají mít problémy i letiště v Kanadě.

Podle předpovědí meteorologů by mělo na území mezi státy New York a Maine v severovýchodní části země napadnout až 45 centimetrů sněhu. Sníh se přitom má směrem k pobřeží měnit v mrznoucí déšť, který může na vozovkách vytvořit ledovou vrstvu. Vítr má dosahovat až 50 kilometrů za hodinu.

Následky bouře v Mississippi
Zdroj: ČT24/Philip Hall

Velké problémy byly už ve středu večer na některých silnicích ve státech Massachusetts, Rhode Island a Connecticut, kde sníh a led na vozovkách způsobily desítky nehod. Silně sněžilo také v Pensylvánii a New Yorku. Bouři na mnoha místech doprovázela tornáda. Vítr dosahoval rychlosti téměř 50 kilometrů za hodinu, jeho poryvy trhaly střechy, lámaly stromy a ničily elektrické vedení.

Bouře na některých místech prolomila rekordy – 25 centimetrů sněhu ve městě Little Rock v Arkansasu napadlo naposledy před 86 lety. V Alabamě na jihu Spojených států zase odklízejí následky vánočního tornáda. Poryvy větru tam trhaly střechy, lámaly stromy a ničily elektrické vedení. 

Nehody spojené s počasím mají od úterka na svědomí už 15 lidských životů, většinou v důsledku dopravních nehod. Státy Arkansas a Texas a další území na jihu USA zaznamenaly nejmasivnější příval sněhu za dlouhá léta. Právě v Arkansasu je nejhorší situace s dodávkami elektřiny. Zimní bouře tam ve středu připravila o proud na 200 000 lidí. Část z nich se podle místních úřadů nemusí dočkat obnovení dodávek i více než týden. Energetické společnosti se snaží opravit vedení vysokého napětí, které se v důsledku mrazů potrhalo. V Alabamě i sousedním Mississippi platí stav nouze.

Jen během středy musely letecké společnosti zrušit na 1 500 letů po celé zemi, dnes jsou zrušeny zatím další dvě stovky. Bez problémů či zrušených letů je zatím provoz na letištích velkých měst na východním pobřeží či v jeho bezprostřední blízkosti, například v New Yorku, Bostonu a Filadelfii. Místo sněhu tam padá studený déšť, který leteckou dopravu zatím nijak nenarušuje.

Sněhová bouře postupuje i do Kanady, kde bylo zrušeno 100 letů z letiště v Torontu. Dalších více než 70 letů bylo zrušeno nebo zpožděno v Montrealu. Meteorologové předpokládají, že tam dnes napadne skoro 30 centimetrů sněhu.