Egyptský prezident slíbil oživení ekonomiky

Káhira – Egyptský prezident Muhammad Mursí prohlásil, že má plán pro oživení ekonomiky země. V televizním projevu zároveň vyzval všechny politické síly v zemi k dialogu, který by vyřešil napjatou situaci v Egyptě. Mursí pronesl řeč k národu v souvislosti s přijetím nové ústavy, kterou má Egypt od úterka. V dvoukolovém referendu se pro ni vyslovilo téměř 64 procent hlasujících, volební účast však byla pouze třetinová.

Prezident, který patří k velkým zastáncům schválené podoby nové ústavy, lidem k jejímu přijetí pogratuloval a řekl, že referendum proběhlo svobodně a bez manipulací. Fakt, že výsledek nebyl zcela jednoznačný, svědčí podle něj o tom, že se Egypt už nevrátí do doby, „kdy tu byl pouze jeden názor“. Ústava však zemi rozdělila, liberálové či koptové v ní vidí posilování vlivu islamistů. Mursí se dnes pokusil opozici uklidnit a vyzval všechny politické síly v zemi ke spolupráci.

Podle významného opozičního uskupení Fronta národní spásy prezident předvedl „frašku“ a jím nabízeného dialogu se opozice odmítá účastnit. „Prezident mluví sám se sebou,“ řekl jeden z vedoucích představitelů fronty Husajn Abdal Ghaní. Podle něj bude opozice sledovat vývoj, do nabízeného dialogu ale zasáhnou především islamistické strany.  

Mursí teď se musí do dvou měsíců konat nové parlamentní volby, dolní komoru totiž v létě rozpustil ústavní soud s odůvodněním, že byla zvolena neústavně. V současnosti je v Egyptě jediným legislativním orgánem horní komora parlamentu, Poradní rada, která má jinak být hlavně konzultativním orgánem.        

Země potřebuje získat 14 miliard dolarů

Egypt řeší v současnosti vážné ekonomické problémy. Vláda plánuje kromě jiného zvýšení spotřební daně, ale prozatím od toho upustila a chce opatření probrat se zástupci společnosti. Už v úterý byla zahájena jednání s podnikateli, obchodními svazy i nevládními organizacemi, jimž chce kabinet vysvětlit důvod tvrdých opatření.   

Ta si vyžádal Mezinárodní měnový fond, který zemi slíbil pomoc ve výši 4,8 miliardy dolarů (91 miliard korun). Lidé se ale bojí, že přijdou o úspory a snaží se je vyzvednout z bank a vyměnit za valuty. Egypt ale potřebuje na vyrovnání rozpočtu do poloviny roku 2014 přes 14 miliard dolarů. Vláda proto vyjednává o půjčkách také se Světovou bankou a Africkou rozvojovou bankou.   

Nová daň má být uvalena na 21 druhů zboží i služeb a podléhat jí má třeba alkohol, cigarety, mobilní telefony, povolení řídit automobil nebo těžební licence. Už nyní nesmějí cestující Egypťané vézt přes hranice více než 10 tisíc dolarů. Mursí se dnes pokusil lidi uklidnit slibem, že pomůže chřadnoucí ekonomiku uzdravit. „V příštích dnech se dočkáme, dá-li Bůh, rozjezdu nových projektů… a balíčku investorských pobídek k podpoře egyptského trhu a ekonomiky,“ řekl prezident.

Několik hodin před dnešním televizním projevem prezidenta rezignoval ministr informací Haní Mahmúd. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se nemůže smířit se současnou kulturou panující ve vládě. Ve funkci zůstane, dokud nebude jmenován jeho nástupce.

Opoziční Fronta národní spásy vzkazuje, že Mursího prohlášení ani výsledky referenda nic nemění, a vyzývá lidi k masovým, ale poklidným protestům. Velkou demonstraci svolala na 25. ledna, tedy na den výročí revoluce.