Podle šéfa CIA je WikiLeaks nepřátelská agentura podporovaná Ruskem

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo ve čtvrtek označil server WikiLeaks za nestátní nepřátelskou zpravodajskou agenturu, kterou často podporují země, jako je Rusko. Ruská vojenská rozvědka GRU prý serveru využila k šíření dokumentů získaných při hackerských útocích zacílených na ovlivnění amerických prezidentských voleb.

Podle agentury AP jde o první veřejné prohlášení Pompea od ledna, kdy se bývalý republikánský kongresman stal ředitelem CIA. WikiLeaks se podle něj chová jako nepřátelská zpravodajská služba.

Pompeovo vyjádření kontrastuje s pochvalným vyjádřením Donalda Trumpa před podzimními prezidentskými volbami na adresu WikiLeaks v souvislosti se zveřejněním soukromé e-mailové korespondence Johna Podesty, volebního manažera jeho soupeřky v souboji o Bílý dům Hillary Clintonové.

Server WikiLeaks už několikrát publikoval přísně tajné vládní dokumenty, které po celém světě vyvolaly skandál. Portál založený Australanem Julianem Assangem v březnu zveřejnil kolem 8000 stran dokumentů o útočném programovém arzenálu CIA, s nímž největší americká výzvědná organizace může pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů a dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují v USA čtyři kongresové výbory. Poznatky o údajném ruském ovlivňování voleb shromažďuje i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).