Kim možná chystá další jaderný test, obávají se experti americké armády

KLDR možná chystá další jaderný test (zdroj: ČT24)

Severní Korea by mohla v blízké době provést další jaderný test a možná nejsilnější ze všech, které dosud uskutečnila. Napsal to americký list The New York Times s odvoláním na vojenské experty z laboratoří v Los Alamos, kteří pravidelně analyzují satelitní fotografie oblasti, v níž Severokorejci své zkoušky provádějí.

U hory Mantap vzdálené asi 350 kilometrů od Pchjongjangu probíhaly podle amerických analytiků rozsáhlé výkopové práce při hloubení tunelů. V poslední době ale ustaly, což by mohlo znamenat přípravu nového testu. Dokládá ji i intenzivní odčerpávání podzemní vody z místa předpokládané zkoušky.

Studiem snímků bylo zjištěno, že KLDR může pokusně odpálit nálož o síle až 282 kilotun, tedy zhruba dvacetinásobně silnější, než byla bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu. Síla všech pěti dosavadních severokorejských testů byla nižší, s hirošimskou pumou zhruba srovnatelná. Jaké jsou ale severokorejské záměry, nikdo přesně neví, píše The New York Times.

V KLDR se pilně připravují na výročí narození Kim Ir-sena
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

Jaderné zkoušky Pchjongjang provádí většinou při příležitosti režimních výročí. Nová zkouška by se podle amerického deníku mohla uskutečnit už brzy – v sobotu země oslaví narozeniny zakladatele dynastie Kimů, prvního severokorejského prezidenta Kim Ir-sena.

Japonci se obávají, že Kim nasadí sarin

Spojené státy a jejich spojenci Jižní Korea a Japonsko sledují severokorejské provokace s rostoucím znepokojením. Neznepokojují je ale pouze jaderné zbraně. Podle vlády v Tokiu by režim Kim Čong-una mohl inspirovat i nedávný chemický útok v Sýrii. KLDR vyvíjí nový raketový motor a Japonci varují, že by hlavice časem mohly nést bojový plyn.

„Je možné, že Severní Korea už je schopná odpálit hlavice se sarinem. Musíme zajistit, aby Severokorejci pochopili, že pokud by takto napadli mezinárodní společenství, nemají žádnou budoucnost,“ uvedl japonský premiér Šinzó Abe.

Vedení amerického námořnictva minulý víkend vyslalo ke korejským břehům letadlovou loď Carl Vinson doprovázenou dalšími údernými plavidly, která mají podle vojenských expertů odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od nových zbrojních testů. K jihokorejským břehům ale loď dorazí až po sobotních oslavách výročí narození Kim Ir-sena.

Studio ČT24: Připravuje se KLDR na další jaderný test? (zdroj: ČT24)

Trump zvažuje tvrdé sankce

Nejmenovaný americký činitel agentuře Reuters řekl, že administrativa prezidenta Trumpa zvažuje zavedení velmi tvrdých sankcí. Ve hře je ropné embargo, zanesení severokorejských aerolinek na černou listinu, zadržování nákladních lodí či potrestání čínských bank za obchodování s Pchjongjangem. 

„Je plno věcí, které přicházejí v úvahu, a to až v podstatě k obchodní karanténě KLDR,“ uvedl americký představitel pod podmínkou zachování anonymity. Upřesnil, že Trumpova administrativa pracuje na celé škále tvrdých sankcí, které by následně byly uplatňovány v reakci na chování KLDR. Některá z odvetných opatření by vyhlásily Spojené státy samy, další by mohla spadat pod OSN.