Asad je „zvíře“, vpád do Sýrie ale neplánujeme, uvedl Trump

Šéf Bílého domu Donald Trump odsoudil Rusko kvůli podpoře Damašku. V rozhovoru pro Fox Bussiness dokonce označil syrského prezidenta Bašára Asada kvůli chemickému útoku u Idlibu za „zvíře“. I přes varovný úder na syrskou základnu ale prý USA nemají v plánu „vstoupit do Sýrie“.

„Nechystáme se do Sýrie,“ řekl Trump Foxu. „Ale když vidím lidi používat hrozné, hrozné chemické zbraně… a vidím krásné děti, mrtvé v náručí svého otce, nebo když vidíte děti lapat po dechu, o život… když jsem to viděl, hned jsem zavolal generálu Mattisovi (ministr obrany),“ vysvětloval prezident své rozhodnutí poslat desítky tomahawků na leteckou základnu patřící syrskému režimu.

Podle Trumpa měl během svého působení v Bílém domě zasáhnout již jeho předchůdce Barack Obama. „To, co jsem udělal, měla udělat Obamova administrativa dlouho předtím, než jsem to udělal já,“ je přesvědčen prezident. „Myslím, že Sýrie by na tom teď byla mnohem lépe,“ dodal.

Trump chce, aby na Moskvu zatlačil během středeční schůzky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem šéf americké diplomacie Rex Tillerson, jenž dostal za úkol „otevřít nové okno“, pokud jde o jednání o Sýrii a ruskou roli v konfliktu.

Právě Kreml viní Trump ze současné situace v blízkovýchodní zemi. „Pokud by do toho (konfliktu) Rusko nešlo a nepodporovalo tohle zvíře, tak bychom tu teď neměli problém,“ míní šéf Bílého domu.

Tillerson má údajně Rusku nabídnout, že pokud přestane podporovat Asada, bude se moci připojit zpět ke skupině zemí G7. „Ochotu Ruska k tomuto kroku tu v tuto chvíli nevidím. Vypadá to, že v tuto chvíli bude za Asadem stát už jen proto, že Západ žádá jeho odchod,“ míní zpravodaj ČT David Miřejovský.

Upřímně - Putin podporuje člověka, který je skutečně zlý. Je to velmi špatné - pro Rusko, pro celé lidstvo a je to velmi špatné i pro celý svět. Ale když shazujete plyn, bomby nebo barelové bomby - ty masivní barely s dynamitem - přímo na skupinu lidí a pak vidíte děti - bez rukou, bez nohou, bez obličeje… Tohle je zvíře.
Donald Trump

Spojené státy a řada dalších západních zemí viní syrský režim z nedávného chemického útoku u Idlibu, při němž zahynuly desítky lidí. Turecko v úterý oznámilo, že testy provedené na obětech prokázaly zasažení nervovým plynem sarinem.

Damašek vinu odmítá a viní rebely a rusko-americké vztahy jsou nyní kvůli americkému úderu na syrskou základnu na bodu mrazu, jelikož Moskva podporuje Asada.

Putin se pustil do spojenců USA

Zatímco ruské, syrské a íránské vedení americký odvetný útok odsoudilo, státy NATO a ostatní američtí spojenci ho podpořili. „Všichni to odkývali, aniž analyzovali, co se stalo,“ řekl šéf Kremlu Vladimir Putin na adresu spojenců USA.

„Kde jsou důkazy, že chemické zbraně použila syrská armáda? Žádné nejsou. Zato mezinárodní právo bylo porušeno. Bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN zaútočili na svrchovaný stát,“ zopakoval Putin ruské argumenty. Dodal, že „všichni (s USA) souhlasili, přijali to a začínají souhlasně kývat… Znovu šlápli na ty samé hrábě.“

Už dříve prohlásil, že mu to připomíná rok 2003, kdy USA vpadly do Iráku kvůli údajným důkazům o použití zakázaných zbraní.

Pro Moskvu je americký postoj záhadou

„Vcelku pro nás linie vlády USA vůči Sýrii zůstává záhadou. Nedůslednost - to je slovo, které nás v první řadě napadá,“ podotkl náměstek šéfa ruské diplomacie Sergej Rjabkov s tím, že „nynější rétorice USA je vlastní primitivismus a hulvátství“.

Vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij tvrdí, že za Moskvou stojí celý svět. „Šíří pitomosti, že Rusko nemá spojence. Ale s námi je celý svět! Všichni pobaveně sledují souboj USA s Ruskem a všichni fandí Rusku, nikdo Američanům,“ konstatoval.

Trumpa obvinil z porušení volebních slibů a prohlásil, že si připije šampaňským, pokud bude z funkce prezidenta odvolán impeachmentem, tedy ústavní žalobou.