Doprava v Evropě čelí předvánočnímu náporu

Londýn/Paříž/Washington/Moskva/Kyjev - Předvánoční dopravní problémy čekají celou Evropu, ty první už hlásí Londýn i Paříž. Kdo se například rozhodl vyhnout dopravním zácpám a odjet z Londýna už dnes v klidu vlakem, dočkal se zklamání. Hned na dvou nádražích - Paddingtonu a Brightonu - totiž vyhořela signalizační zařízení a plně obsazené vlaky musely zůstat ve stanicích. Na vánoční prázdniny se podle odhadů vydají i téměř dva miliony Francouzů, tři čtvrtiny z nich z Paříže. Silničáři v Evropě proto radí řídit opatrně a hlavně s velkou trpělivostí.

O moc lépe na tom v tomto ohledu nejsou ani v USA. Nejhůře postižený je americký středozápad, kterým se v uplynulých dnech prohnala silná sněhová bouře. Silnice mimo hlavní tahy stále blokují auta, která havarovala na ledovce. Zpoždění nebo zrušené lety hlásí i řada letišť. Letecké společnosti pro jistotu varují všechny cestující do USA, aby si před odletem ověřili, zda se jejich let kvůli počasí nepřesouvá.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

I na Ukrajině jsou silnice kvůli extrémnímu počasí jen těžko sjízdné a některé oblasti v devíti ukrajinských regionech jsou nepřístupné. Od začátku zimy tu umrzlo 83 lidí, jen za poslední týden si mráz vyžádal 46 obětí. Většina umrzla v ulicích, ale 15 zmrzlých bylo nalezeno i doma. V sousedním Rusku si tuhé mrazy vyžádaly dokonce už 194 životů.