Opozice by mohla použít chemické zbraně, tvrdí Damašek

New York - Damašek varoval prostřednictvím svého zástupce při OSN před možností, že extremistické skupiny použijí chemické zbraně proti syrskému lidu a pak z takového útoku obviní syrskou vládu.

Syrský zástupce u OSN Bašár Džaafarí v dopisech adresovaných Radě bezpečnosti OSN a generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, které dnes kolovaly v newyorském sídle organizace, zopakoval, že „Sýrie za žádných okolností nepoužije žádné chemické zbraně, které má údajně k dispozici“.

Vláda v Damašku, která označuje opoziční bojovníky za teroristy, je ale podle Džaafarího „skutečně znepokojena“ tím, že by „země podporující terorismus a teroristy“ mohly dodat chemické zbraně ozbrojeným skupinám a „pak tvrdit, že je použila syrská vláda“.

Syrská armáda má čtvrtý největší arzenál chemických zbraní. Podle špionážních informací leží v pěti vojenských skladech několik tisíc tun sarinu, tabunu, nervového plynu VX a hořčičného plynu. K cílům je mohou donést stovky raket SCUD s doletem až 700 kilometrů.

Džaafarí v této souvislosti poukázal na zprávu zveřejněnou v tureckém listu Yurt. Podle ní členové al-Káidy údajně vyrábějí chemické zbraně v laboratoři poblíž tureckého města Gaziantep a „hrozí, že je použijí proti syrským civilistům“.

Syrská vláda vytrvale prohlašuje, že nepoužije chemické zbraně proti vlastním občanům. Západ je ale takovou možností hluboce znepokojen. Před nasazením chemických zbraní proti obyvatelstvu varovaly syrský režim v posledních týdnech například USA - osobně americký prezident Barack Obama i ministryně zahraničí Hillary Clintonová - nebo NATO.