Polská vláda získá kontrolu nad válečným muzeem, jehož expozici kritizuje

Polský nejvyšší správní soud vyhověl polské vládě ve sporu o kontrolu nad novým muzeem 2. světové války v Gdaňsku. Podoba stálé expozice je přitom předmětem ideologického konfliktu mezi nacionalisticky konzervativní vládou a dosavadním vedením instituce. Vláda hodlá instituci sloučit s jiným muzeem.

Konflikt se rozhořel o to, zda má být polská válečná zkušenost ukazována v širším mezinárodním kontextu, což upřednostňuje dosavadní vedení muzea, nebo zda má instituce prezentovat výhradně polské válečné utrpení a hrdinství, jak chce vláda.

Polský ministr kultury Piotr Gliński od loňska usiluje o sloučení nové instituce s mnohem menším Muzeem Westerplatte stojícím u stejnojmenného poloostrova, na němž padly první výstřely války.

Kritici vlády to vnímají jako pokus o právní kličku s cílem vyšachovat spolutvůrce původní koncepce muzea. Podle nich například hrozí, že expozice nebude obsahovat problematické kapitoly týkající se například polského antisemitismu.

Pokus ministerstva kultury dosud blokovala předchozí soudní rozhodnutí. To středeční ale dává ministerstvu zelenou k převzetí kontroly nad muzeem, informovala agentura AP.

Ministerstvo uvedlo, že sloučení obou muzeí se odehraje „okamžitě“ a že „výrazně posílí jejich potenciál“. Ministerstvo argumentuje tím, že není ekonomicky ospravedlnitelné provozovat dvě státní muzea s podobným zaměřením v jednom městě.

Nové muzeum s více než dvěma a půl tisíci exponátů bylo otevřeno v březnu s více než dvouletým zpožděním, které způsobil také pomalejší postup přípravných prací. V jejich průběhu se rozpočet z původně plánovaných 360 milionů zlotých zvýšil na 450 milionů (2,8 miliardy korun).

Expozice zabírající pět tisíc čtverečních metrů je rozdělena na tři části, popisující období před druhou světovou válkou, během ní a její následky.