Syrský viceprezident chce vytvořit vládu národní jednoty

Damašek - Syrský viceprezident Farúk Šará se vyslovil pro vytvoření vlády národní jednoty. Válku v Sýrii totiž podle něj není schopný vyhrát ani prezident Bašár Asad, ani povstalci. Jde zatím o nejvyššího představitele Asadova režimu, který takovou možnost připustil. V Sýrii mezitím pokračují tvrdé boje mezi oběma stranami.

Město Azaz ležící asi tři kilometry od tureckých hranic bylo podle agentur posledním cílem bombardování vládních letounů. Letadla zde zničila přinejmenším pět domů. Stovky lidí v panice utíkaly do uprchlických táborů, zhruba dvě desítky ošetřily turecké nemocnice. „Viděl jsem letadlo shazovat bombu na dům 200 metrů od místa, kde jsem stál. Vyrazilo nám to okna a dveře. Utekli jsme pryč a po ceste viděli zraněné lidi,“ popsal svědek útoku.

Opozice útočila na cíle v provincii Hamá. Rebelové vládním silám předali ultimátum vyzývající ke složení zbraní. Ofenzívou chtějí rozšířit území, které už opozice na severu země ovládá. Podle syrského viceprezidenta Šará se situace v zemi zhoršuje.

Farúk Šará, syrský viceprezident:

„Řešení lze najít jen prostřednictvím historického smíření, které by zahrnovalo důležité regionální hráče a členy Rady bezpečnosti OSN. Dohoda musí obsahovat konec jakéhokoliv násilí a vznik vlády národní jednoty.“

K ukončení bojů syrskou vládu a povstalce vyzval Asadův spojenec - Írán. Vyslovil se pro ústavní reformu a parlamentní a prezidentské volby, k těm by Sýrii měla dovést přechodná vláda.

V Sýrii pokračují tvrdé boje (zdroj: ČT24)