Le Penová zažila v debatě smršť kritiky, podle Macrona chce „ekonomickou válku“

Zpravodaj ČT Zavadil: K osobním útokům se uchýlili hlavně menší kandidáti (zdroj: ČT24)

Dlouhé čtyři hodiny trvala druhá televizní debata 11 francouzských prezidentských kandidátů. Řeč se točila hlavně kolem vztahu Francie–Unie. Centrista Emmanuel Macron obvinil svou krajně pravicovou soupeřku Marine Le Penovou ze lží a prohlásil, že její nacionalistické plány se rovnají vyhlášení „ekonomické války“. Le Penovou kritizovali kandidáti napříč politickým spektrem. Podle političky se debata zvrhla v „policejní výslech“.

Podle posledních průzkumů jsou šance Macrona a Le Penové v prvním kole prezidentských voleb vyrovnané, ve druhém kole by ale přesvědčivě zvítězil Macron. Ten v debatě svou hlavní soupeřku značně kritizoval.

„Nacionalismus je válka. Pocházím z regionu, ve kterém je mnoho hřbitovů a nechci se do této části historie vracet. Nikdy nezapomínejme, odkud pocházíme,“ konstatoval Macron, který opustil ministerský post a založil vlastní politické hnutí Vpřed!.

Národní fronta (NF) Le Penové chce, aby Francie odešla z eurozóny, uspořádala referendum o členství v Unii a omezila imigraci. Její prezidentství podle ní zlepší život všech Francouzů. Macron je naopak silně proevropský – pochází z departementu Somme, jenž byl krvavým bojištěm první světové války.

Francouzi nejsou z předešlých let na debaty zvyklí, byla to pro ně premiéra. Kromě pěti favoritů jsme měli možnost vidět úplně jiná politická spektra, což debatu posouvalo jinam. Le Figaro nicméně píše, že to kvůli tomu začalo po první půlhodině působit zmatečně.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT

Le Penová jeho slova odmítla. „Neměl byste se prezentovat jako něco nového, když na světlo vynášíte tyto přinejmenším padesát let staré události,“ zdůraznila kandidátka NF.

„Omlouvám se, paní Le Penová, ale musím říct, že vy na světlo vynášíte lži, které jsme slýchali 40 let a které říkal už váš otec,“ pokračoval ale prezidentský kandidát.

Do Le Penové se pustil i krajně pravicový nacionalista Francois Asselineau, který prohlásil, že je jediným skutečným zastáncem „frexitu“ a slíbil, že spustí článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž odstartuje rozvod s Unií okamžitě poté, co by se dostal k moci. Podle průzkumů je ale Asselineau jasným outsiderem.

Další z „menších“ kandidátů, Jacques Cheminade, obvinil Le Penovou z toho, že kopíruje program britského expremiéra Davida Camerona, když nechce opustit EU okamžitě a místo toho vypsat referendum. „Ale Cameron chtěl zůstat a Britové přesto odešli,“ upozornila v reakci na to politička. 

Kritiku ze strany levicových kandidátů pak Le Penová sklidila ve chvíli, kdy mluvila o otázce bezpečnosti země, přičemž konstatovala, že Francie se stala „univerzitou pro džihádisty“.

Volný trh versus protekcionismus

Pokud jde o ekonomické otázky, Macron v debatě propagoval volný trh a spolupráci v rámci EU. Le Penová naopak poukázala na to, že řada zemí nyní přijímá protekcionistická opatření a vyslovila se pro „inteligentní protekcionismus“.

„Měl byste si občas promluvit s farmáři, pane Macrone. Naši producenti zeleniny a ovoce říkají, že nedokážou čelit nespravedlivé konkurenci ze strany zemí, kde jsou mzdy v porovnání s našimi čtvrtinové či pětinové,“ prohlásila.

Debata trvala čtyři hodiny, celou dobu kandidáti stáli. Na projev měli asi 17 minut, pod stolkem měli až pět sklenic vody. „Moderátoři upozorňovali, že debatu je těžké ustát, navíc je to složité na manipulaci, aby si neshodili sklenice,“ sdělila redaktorka ČT Kateřina Etrychová.

Francouzská prezidentská debata
Zdroj: Lionel Bonaventure/Reuters

Jsem stále zde, připomněl bývalý favorit Fillon

První kolo prezidentské volby proběhne už 23. dubna. Na třetím místě by se dle průzkumů umístil kandidát republikánů Francois Fillon, který byl původně favoritem, o své vedení ale přišel kvůli kauze se zaměstnáváním své manželky jako poslanecké asistentky. Formálně už byl obviněn.

„Od ledna to je prostě skvělá kampaň… čím více kopeme, tím víc korupce nacházíme, víc podvodů,“ řekl jeden z outsiderů voleb, antikapitalista Philippe Poutou.

Fillon vinu odmítá. „Neudělal jsem žádné chyby a odmítám odpovídat na jakékoliv otázky k tomuto tématu - zvlášť novinářům, kteří se mě během posledních dvou a půl měsíce pokoušeli umlčet a odstranit mě z tohoto politického klání. Jsem stále zde,“ upozornil.

V debatě v souvislosti se vztahy k USA a Číně Fillon zdůraznil, že Francie Evropu, respektive Unii potřebuje. Podle něj se hospodářská politika Le Penové sesype ve chvíli, kdy Francouzi odhlasují, že nechtějí odejít z eurozóny. Podle posledních průzkumů se evropské měny nechce vzdát 72 procent Francouzů.

Do Fillona se pak opřel nacionalista Nicolas Dupont Aignan. „Kdo vám může věřit, pane Fillone, když se během vaší vlády a celé vaší politické kariéry podepisovaly evropské smlouvy?“ konstatoval s tím, že ratifikace Lisabonské smlouvy byla „znásilněním“ Francouzů, kteří v roce 2005 v referendu smlouvu odmítli. 

Problémy má i Le Penová, kterou europarlament připravil o imunitu kvůli zveřejnění drastických videí Islámského státu. Ještě předtím umístila policie do vazby člena její ochranky i šéfku volebního štábu kvůli podezření, že byli fiktivně zaměstnáni v rámci Evropského parlamentu a pobírali za to plat. 

Le Penová označila debatu za „policejní výslech“

V únoru Le Penová odmítla kvůli kauze vypovídat na policii, tehdy k tomu ještě využila své imunity. „Když jste předvoláni policií, jdete. Pro pracovníky není žádná imunita,“ uvedl antikapitalista Poutou.

Podpořila ho krajně levicová kandidátka Nathalie Arthaudová: „Pokladní v supermarketu mohou vyhodit jen za krádež poukazu. Existuje tu šokující rozpor.“

Le Penová stejně jako Fillon pochybení odmítá. V debatě mluvila o „politickém pronásledování“. „Je to (policejní) výslech? Myslela jsem, že jde o debatu, ale vypadá to, že jsou tu státní zástupci,“ řekla rozhněvaně.

Kandidát socialistů Benoit Hamon, který se zřejmě do druhého kola neprobojuje, se Le Penové posmíval, že si „hraje na oběť“.

Podle soudních zdrojů začalo vyšetřování financování NF v nejsevernějším regionu Francie. Podle listu Le Canard Enchaîné je cílem ředitel kampaně Le Penové – David Rachline.

Na Fillona se dotahuje kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, jenž doposud patřil rovněž spíše k beznadějným aspirantům na prezidentskou funkci.

Z debaty vyšel podle agentury Reuters nejúspěšněji Macron, který byl v bleskovém průzkumu společnosti Elabe vyhodnocen dotázanými diváky jako politik s nejlepším programem ze všech kandidátů a jako druhý nejpřesvědčivější diskutér (s 21 procenty hlasů). Zabodoval také Mélenchon, jehož výkon označilo jako přesvědčivý vůbec nejvíce (25 procent) respondentů. Na třetím místě skončil Fillon, který dokázal přesvědčit 15 procent dotázaných diváků.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24