Za vraždou přeběhlého agenta Litviněnka je Moskva

Londýn - Podle britských vyšetřovatelů byla do vraždy Alexandra Litviněnka zapletena Moskva. Bývalý agent ruské tajné služby, který byl otráven v listopadu 2006 v Londýně izotopem polonia, pracoval v té době pro britské tajné služby MI6. Britští vyšetřovatelé vraždy zveřejnili tyto své poznatky po šesti letech v rámci přípravy soudního vyšetřování případu, které začne v Británii napřesrok 1. května.

Litviněnko byl bývalý agent KGB, z něhož se stal kritik Kremlu. Utekl a usadil se v Británii. Třiačtyřicetiletý Rus zemřel podle Britů asi tři týdny poté, co vypil čaj otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu. Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z nich, Andrej Lugovoj - dnes poslanec Státní dumy.

Tajné dokumenty poskytnuté britskou vládou umožňují tvrdit, že Rusko se podílelo na smrti Litviněnka, řekl soudu Hugh Davies, který je pověřen výslechem svědků a přípravou důkazních materiálů pro očekávané vyšetřování přesných příčin a okolností smrti ruského přeběhlíka.

Advokát manželky oběti Mariny Litviněnkové soudu sdělil, že Litviněnko pracoval několik let pro špionážní službu MI6. Měl v ní svůj kontakt s krycím jménem Martin. MI6 ho prý krátce před jeho smrtí požádala, aby pomáhal španělským tajným službám při vyšetřování ruské mafie a jejích vazeb na politickou scénu. Byl registrovaným a placeným agentem a britské tajné služby selhaly při jeho ochraně, konstatoval advokát Ben Emmerson.

Reportáž Milady McGrathové a Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Obvinění ze strany oficiálního vyšetřování jen prohloubí napjaté vztahy mezi Británií a Ruskem, které trvají už od agentovy vraždy. Moskva od začátku jakýkoli podíl na vraždě popírá a loni vyjádřila přesvědčení, že to britské vyšetřování potvrdí. Dosud však odmítá vydat k výslechu do Británie Lugového, který podle Moskvy i na detektoru lži jakoukoli vinu popřel.

Kreml se už nechal slyšet, že nebude britskému vyšetřování nečinně přihlížet. V květnu chce vyslat své zástupce, kteří by vyslechli klíčové svědky, včetně Litviněnkova řídícího agenta. „Doufáme, že všechna nepodložená obvinění o nějaké ruské účasti budou jednou provždy rozptýlena,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič a vyjádřil naději, že vyšetřování bude vedeno transparentně a bez předsudků.