Raketa vynesla do čela KLDR „falešné vojáky“

Soul/Pchjongjang – Severní Korea uspořádala masové shromáždění pro desetitisíce lidí jako oslavu úspěšného startu své rakety, která vynesla na oběžnou dráhu družici. Severokorejci si za svůj krok, který porušil rezoluci OSN, vysloužili mezinárodní kritiku. Panuje totiž obava, že vypuštěním testovali technologie pro mezikontinentální balistické střely. Jižní Korea oznámila, že se jí podařilo vytáhnout z moře trosky rakety a že je podrobí výzkumu. Za vypuštěním satelitu stojí trojice mužů velmi blízkých Kim Čong-unovi. Jsou to přitom civilisté, kteří nyní stojí v čele více jak milionové severokorejské armády.

V době, kdy už to bude pomalu rok, co se Kim Čong-un ujal vlády v KLDR, slaví desetitisíce Severokorejců úspěšné vypuštění satelitu na oběžnou dráhu. Na masové akci v Pchjongjangu se na oslavu sešikovali vojáci, kterým navzdory tuhým mrazům přihlížely tisíce civilistů. „Pod skvělým vedením Kim Čong-una jsme dosáhli mnoha úspěchů, včetně posledního vítězství, díky kterým vybudujeme silnou a prosperující zemi,“ pronesl před nadšeným davem člen politbyra Kin Ki-nam. 

Úspěšné vypuštění satelitu podle Reuters posílilo nejen pozici samotného Kim Čong-una v čele země, ale také postavení jeho nejbližších spolupracovníků, především vojenského a politického stratéga Čoua Ryjong-haa, šéfa raketového a nukleárního programu Džu Kjú-čanga nebo Kimova strýce Džanga Song-thaeka. 

Tito lidé se dostali na nejvyšší posty v armádě, jenže se k nim nepropracovali z vojenských řad. Vojenské tituly pouze obdrželi. Z civilistů Džanga a Čoua si proto vojenští veteráni dříve utahovali a označovali je za falešné vojáky. Jenže teď jsou z nich mocní muži.

Džang se v posledních týdnech začal objevovat po boku nynějšího vůdce, který si na veřejnosti velmi hlídá, s kým se ukazuje. Sledoval spolu s Kimem i úspěšný start severokorejské rakety, která vynesla na oběžnou dráhu satelit. Oficiálně je Džang předsedou Národního bezpečnostního výboru. Teď se o něm ale začíná mluvit jako o Kimově „pravé ruce“. Čou je pak šéfem politického odboru severokorejské armády a hlavním organizátorem vypuštění satelitu do vesmíru. Džu byl už u prvního testu rakety dlouhého doletu v létě 1998 a jako inženýr doteď pracuje na technickém vývoji raketového programu.

Severní Korea ve středu úspěšně vypustila do vesmíru třístupňovou raketu se satelitem, který už obíhá na oběžné dráze. První část rakety spadla západně od Korejského poloostrova a jihokorejské námořnictvo trosky lokalizovalo krátce po jejím vypuštění. Jihokorejci trosky z moře vytáhli a hodlají je zkoumat.

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany:

„Trosky severokorejských raket se ještě nikdy nedaleko Korejského poloostrova neobjevily. Takže ty, které jsme získali teď, jsou velmi důležitým materiálem k zjištění informací o raketě.“

Západ krok KLDR odsoudil, obává se, že Severokorejci testují rakety dlouhého doletu, které by mohly nést jaderné zbraně. Rada bezpečnosti OSN poukázala na to, že tím KLDR porušila dvě rezoluce. Největší obavy mají Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy. Vyzývají proto ke zpřísnění sankcí.

KLDR trvá na tom, že cíl pokusu byl mírový a že raketa vynesla na orbitu satelit určený ke sledování úrody a počasí. Pojmenován byl Kwangmjongsong (Jasná hvězda), což je přezdívka zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, která mu byla podle pověstí udělena při narození.

Severní Korea oslavuje vypuštění satelitu (zdroj: ČT24)