Počasí v Evropě: Sněží a mrzne, až praští

Bratislava/Vídeň – Na Evropu padá sníh a někde je ho až moc. Sněhové přívaly komplikují především dopravu v Německu, Polsku nebo na Slovensku. Rozmary zimního počasí trápí nadále také obyvatele Rakouska. A meteorologové varují navíc před tuhými mrazy, například na Slovensku v okolí Oravské přehrady naměřili minus 25 stupňů Celsia.

Nízké teploty a silné sněžení i dnes komplikují situaci na Slovensku, kde na několika místech klesla teplota pod 20 stupňů mrazu. V okolí Oravské přehrady naměřili meteorologové minus 25 stupňů Celsia, rekordní mrazy hlásí ale i jihoslovenský Lučenec, Rimavská Sobota či Moldava nad Bodvou na východě země.

Navíc se do toho přidal na Slovensku sníh, který ochromuje dopravu zejména na jihozápadě Slovenska. V okolí Nitry nepřesahuje viditelnost sto metrů, i hlavní silnice pokrývá až třícentimetrová vrstva sněhu. Na několika místech západně od Bratislavy blokují dopravu nehody, na výpadovkách se tvoří dlouhé kolony vozidel. 

Sníh má dál padat i v Německu, kde taktéž komplikuje dopravu. Díky nižším teplotám přes noc sníh povolil, jenže v některých částech Německa meteorologové znovu předpovídají pokles teplot, a tak varují před ledovkou, především na silnicích. 

Rozmary zimního počasí trápí nadále také obyvatele Rakouska. Přívaly sněhu a teploty pod bodem mrazu způsobily problémy v dopravě zejména na západě a severozápadě země. Několik havárií se kvůli náledí během dopoledne odehrálo na dálnici A1, která byla ve směru na Salcburk dokonce krátce uzavřená. V Tyrolsku za posledních 24 hodin místy nasněžilo až 30 centimetrů nového sněhu, a v horách proto hrozí nebezpečí lavin. 

  • Odklízení sněhu v Rakousku je někdy sisyfovská práce autor: Kerstin Joensson, zdroj: AP Photo
  • Odklízení sněhu v Rakousku u Salzburgu autor: Kerstin Joensson, zdroj: AP Photo

Zima plnou silou zasáhla dokonce i sever Řecka. V oblasti kolem městečka Florina dnes ráno klesly teploty neobvykle nízko, asi na minus sedm stupňů Celsia. Některé silnice byly sjízdné jen se sněhovými řetězy.

Mrzne i v Polsku, kde dnes zemřeli čtyři lidé. Když si přitápěli, otrávili se oxidem uhelnatým. Přitom jen o víkendu kvůli mrazům přišlo v Polsku o život už deset lidí. Lidé umírali i v Chorvatsku. Jednou z obětí je těhotná žena, která se vyčerpala při odklízení sněhu. V Srbsku zemřeli dva lidé a v Bosně a Hercegovině, kde jsou některé oblasti bez proudu, rovněž dva. V přímořské Černé Hoře naměřili až minus 19 stupňů Celsia a v některých oblastech až metr sněhu. V Makedonii dva kamiony poblíž města Demir Kapija sjely kvůli kluzké vozovce ze srázu, řidiči zázračně vyvázli jen s lehkými zraněními. Přívaly sněhu obtěžují i obyvatele Minsku v Bělorusku, proto se starosta rozhodl povolat k úklidu bezdomovce.