Exilový šéf Hamasu po 37 letech v Palestině a poprvé v Gaze

Gaza – Na svou první návštěvu palestinského pásma Gazy přijel exilový šéf radikálního islamistického hnutí Hamas Chálid Mišal. V čele delegace politického byra Hamasu přicestoval Mišal do Gazy u příležitosti oslav 25. výročí založení tohoto hnutí, které Izrael a USA řadí k teroristickým organizacím. Mišalova třídenní návštěva přichází krátce po konfliktu mezi izraelskou armádou a radikály v Gaze, při němž zemřelo 170 Palestinců a šest Izraelců.

Mišal vjel do pásma Gazy z Egypta přes hraniční přechod Rafáh spolu s delegací politického vedení Hamasu, manželkou a dcerami. Po vstupu do pásma poklekl a políbil zemi. Dostalo se mu pak triumfálního uvítání od předsedy vlády Hamasu v pásmu Gazy Ismáíla Haníji, Mišal nicméně nechal odstranit červený koberec, který mu vedení z Gazy nachystalo. Hnutí Hamas, které vládne v pásmu od uchopení moci v roce 2007, prezentuje Mišalovu návštěvu jako znak posílení své pozice po krvavém konfliktu s Izraelem z konce listopadu.

„Doufám, že mi Bůh prokáže laskavost umřít jako mučedník v Gaze,“ řekl Mišal novinářům v salónku terminálu. Byly tam vystaveny trosky auta, v němž byl při izraelském útoku 14. listopadu zabit velitel ozbrojeného křídla Hamasu Ahmad Džabarí.

Šestapadesátiletý Mišal se narodil na západním břehu Jordánu. Jako dítě odešel s rodinou do exilu v roce 1967 a o osm let později Palestinu krátce navštívil. Zdůraznil, že jde o jeho vůbec první návštěvu pásma Gazy. Svou dnešní cestu označil „za třetí narození“. Podruhé se prý narodil v roce 1997, když přežil izraelský pokus o likvidaci v Jordánsku. Izraelští agenti se ho tam pokusili otrávit na příkaz tehdejšího i nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Jordánský král ale přinutil Izrael omluvit se a dodat protilátku, která Mišalovi zachránila život.

Chálid Mišal:

„Je to mé třetí narození, po přirozeném narození v roce 1956 a druhém narození po izraelském pokusu mě zavraždit v roce 1997 v Jordánsku z příkazu (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua.“

Spolu s Haníjou zamíří Mišal z Rafáhu do bydliště zakladatele Hamasu, šajcha Ahmada Jasína, zabitého Izraelem v roce 2004. „Dnes je Gaza, zítra to bude Ramalláh a po něm Jeruzalém, Haifa a Jaffa,“ shrnul Mišal před mikrofony vizi Hamasu o budoucí Palestině. Mišalovu návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Po celém pásmu Gazy byly rozmístěny stovky policistů a bezpečnostních agentů, stejně jako ozbrojených příslušníků vojenské složky Hamasu, Brigád mučedníka Izzuddína Kásama.

Izrael proti Mišalově návštěvě nic nenamítá

„Oficiálně neexistují kontakty mezi Izraelem a Hamasem. Poslední příměří ale dokázalo, že tyto kontakty mohou vzniknout a že může dojít k jednáním. Nepřekvapilo by mě, kdyby se ukázalo, že tajné rozhovory probíhají,“ říká izraelský novinář a bývalý agent tajné služby Mossad Gad Šimron.

Izrael Mišalovu návštěvu v Gaze oficiálně nekomentuje. Podle některých analytiků ji ale premiér Benjamin Netanjahu vítá, protože může prohloubit rozkol mezi palestinskými frakcemi – Hamasem v Gaze a hnutím Fatah na západním břehu Jordánu. Zítra by měl Mišal promluvit k tisícům Palestinců na pódiu vyzdobeném replikou rakety Fadžr – střelou, která během listopadového konfliktu ohrožovala přes 2 a půl milionu izraelských civilistů.

Hamas k oslavám svého vzniku pozval také zástupce strany Fatah, která vládne západnímu břehu Jordánu. Fatah pozvání přijal, i když s Hamasem se od vojenské porážky v Gaze v roce 2007 zatím nesmířil. Podle agentury Reuters je Mišal vůči Fatahu smířlivější než Haníja. Hamas také popřel zprávy, podle nichž si vyžádal od Izraele záruku, že se Izraelci nepokusí Mišala za jeho pobytu v Gaze zabít.