Vezmeme vás levně na Měsíc, slibují bývalí zaměstnanci NASA

New York - Coloradská firma řízená bývalými manažery amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) hodlá nabízet zájezdy na Měsíc. Zájemcům slibují, že cesta bude mnohem levnější, než kdyby se vydali na let zajišťovaný vládou. Výhodnou letenku pro dva nabízejí bratru za 1,5 miliardy dolarů, tedy 29 miliard korun.

„Máme vizi vytvořit spolehlivý, dostupný komerční dopravní lunární systém,“ řekl jeden ze zakladatelů společnosti, bývalý letový dispečer kosmických lodí Apollo Gerry Griffin. Firma, kterou řídí, dostala jméno Golden Spike. K letům na Měsíc chce využívat americké nosné rakety a kosmické lodi, které se nyní vyvíjejí na zakázku NASA pro dopravu kosmonautů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

V závislosti na poptávce chce Griffinův podnik vyslat první klienty na Měsíc do roku 2020. Zda už společnost Golden Spike získala nějaké zájemce či dokonce zákazníky, není známo.

Podle Alana Sterna, který býval v NASA odpovědný za vědecký výzkum, by první let vyžadoval vstupní investici sedm až osm miliard dolarů. Každá další mise, během níž by dvoučlenná posádka absolvovala dvoudenní cestu na Měsíc, by přišla na půldruhé miliardy dolarů.

„Dokážeme postavit misi s lidskou posádkou za cenu robotické, pravidla hry se mění,“ řekl Stern. Finanční pozadí projektu zůstává v tajnosti, nicméně tři nebo čtyři expedice by mu ziskovost nezaručily. „Musíme prodat co nejvíc, nestojíme o směšná čísla,“ řekl Stern. Průzkumy prý ukázaly, že zájemce by Golden Spike mohla najít v 15 až 25 zemích.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

Společnost Golden Spike svoje plány oznámila symbolicky 40 let poté, co Eugene Cernan a jeho kolegové z posádky Apolla 17 odstartovali na zatím poslední misi lidí na Měsíc. Firma necílí jen na boháče. Chce oslovit velké korporace a hlavně státy, pro něž je vlastní vesmírný program příliš drahý. „Můžeme mise udělat dostupné pro středně velké země, jako je třeba Korea nebo Indonésie,“ říká Alan Stern.