Kvůli Savileově aféře má problémy další vlivný Brit

Londýn - Policejní tým vyšetřující sexuální aféru bývalého moderátora BBC Jimmyho Savilea zatkl dnes jednu z vlivných osobností britských médií. Známý publicista a expert na public relations Max Clifford je ve vazbě kvůli údajným sexuálním deliktům.

Scotland Yard odmítl k případu sdělit podrobnosti. Mluvčí médiím pouze potvrdil, že kvůli podezření ze sexuálních deliktů zatkli policisté pracující na operaci Tis muže ve věku kolem 60 let. Operací Tis nazvala londýnská policie akci, která rozkrývá podrobnosti kolem Savileova skandálu.

Devětašedesátiletého Clifforda prý po vypuknutí Savileovy aféry kontaktovala řada celebrit ze 60. a 70. let, které se bály, že některé z údajných obětí sexuálního zneužívání ukážou prstem i na ně. „Děly se všelijaké věci. Myslím tím třeba mladé dívky vrhající se na ně v šatnách koncertních sálů, po vystoupeních a tak vůbec. Nikdy po nich nechtěli rodné listy…“ hájil podle deníku The Daily Telegraph některé z nich nedávno Clifford.

Zatčení zatím nekomentoval nikdo z jeho spolupracovníků ani příbuzných. Clifford se podle BBC stal pátým člověkem zatčeným v souvislosti se Savileovým případem. Předtím zadržela policie například známého komika Freddieho Starra nebo bývalou glamrockovou hvězdu Garyho Glittera.

Savileova aféra vypukla poté, co v říjnu odvysílala televize ITV dokument o jeho pedofilních sklonech. Někdejší slavný moderátor dětských pořadů BBC, který zemřel loni ve věku 84 let, má podle Scotland Yardu na svědomí na tři stovky obětí, převážně mladých dívek. Sexuální obtěžování mu údajně procházelo bez povšimnutí médií či veřejnosti čtyři desítky let. Kvůli tomu probíhá vyšetřování i uvnitř samotné BBC.