Demjanjuka zabili ošetřovatelé, tvrdí nacistova rodina

Berlín – Vyšetření okolností úmrtí Johna Demjanjuka požaduje rodina tohoto nacistického zločince, který byl loni nepravomocně odsouzen za napomáhání k vraždám Židů. Jedenadevadesátiletý Demjanjuk zemřel v březnu v pečovatelském ústavu nedaleko německého Rosenheimu a jeho příbuzní si myslí, že smrt způsobila chyba ošetřujícího personálu.

Okolnostmi Demjanjukovy smrti se zabývala policie, ale státní zastupitelství v Traunsteinu vyšetřování minulý týden zastavilo. Vdova a syn ale nyní chtějí rozhodnutí zvrátit a v úterý proti němu podali stížnost. Jsou přesvědčení, že Demjanjuka zabily špatně ordinované léky proti bolesti, které prý zhoršily jeho problémy s ledvinami.

Mnichovský soud vyměřil v květnu 2011 Demjanjukovi trest pěti let vězení za to, že se jako dozorce podílel na zavraždění zhruba 28 000 Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území okupovaného Polska za druhé světové války. Demjanjukův obhájce i státní zastupitelství se proti verdiktu odvolali, obžalovaný se ale procesu nedožil.

Ukrajinský rodák, původním křestním jménem Ivan, už před justicí stanul i dříve. V 80. letech ho Spojené státy, kde od roku 1952 žil, vydaly do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti za své údajné působení ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Byl totiž pokládán za tamního sadistického dozorce přezdívaného „Ivan Hrozný“. Izraelský nejvyšší soud ale o pět let později rozsudek zrušil, neboť dospěl k závěru, že se nepodařilo prokázat, že „Ivan Hrozný“ byl opravdu Demjanjuk.