Šéf FBI: Nemáme důkazy, že Obama nechal Trumpa odposlouchávat

Záznam slyšení Jamese Comeyho v Kongresu (zdroj: ČT24)

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ani ministerstvo spravedlnosti nemají žádné důkazy, že by tehdejší prezident Barack Obama během loňské předvolební kampaně nařídil odposlechy Donalda Trumpa. Během slyšení v Kongresu to řekl šéf FBI James Comey. Trump svého předchůdce bez zveřejnění jakýchkoli důkazů začátkem března obvinil, že jej loni nechal odposlouchávat v jeho sídle v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Záležitost nyní vyšetřuje výbor pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů.

„S respektem k prezidentovým tweetům ohledně údajných odposlechů nařízených předchozí administrativou: Nemám žádné informace, které by tyto tweety potvrzovaly,“ uvedl Comey. Ujistil, že po možných důkazech se v FBI pečlivě pátralo.

Nic, co by potvrzovalo Trumpova slova o tom, že jej nechal Obama sledovat, se neobjevilo ani na ministerstvu spravedlnosti (pod které FBI spadá) a všech jeho složkách. „Ministerstvo nemá žádné informace, které by (Trumpovy) tweety potvrdily,“ prohlásil během svého vystoupení Comey.

FBI: Obama Trumpa neodposlouchával (zdroj: ČT24)

Šéf výboru pro tajné služby: Trumpa mohli sledovat i jinak

I republikánský šéf výboru pro tajné služby Devin Nunes na začátek slyšení oznámil, že Trump během kampaně odposloucháván nebyl. Mohly ale proti němu být nasazeny jiné sledovací postupy.

„Řeknu to jasně. Víme, že v Trump Tower nedošlo k žádným odposlechům. I tak je ale stále možné, že proti prezidentu Trumpovi a jeho spolupracovníkům byly možná použity jiné sledovací aktivity,“ řekl Nunes. 

Vzhledem k dosavadním závěrům řady politiků i činitelů bezpečnostních orgánů, kteří Trumpovo tvrzení zpochybnili, se všeobecně očekává, že slyšení žádný důkaz proti bývalému prezidentovi nepřinese. Někteří Trumpa vyzvali, aby svá slova odvolal, nebo se svému předchůdci omluvil.

Předseda demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer v reakci na Comeyho slova uvedl, že Trump nepodloženými tvrzeními „vážně poškodil svou důvěryhodnost“. Prezident by podle něho měl vzít svá slova zpět, přiznat, že se mýlil a zanechat svých „výstředních tweetů“.

Šéf FBI James Comey a NSA Mike Rogers
Zdroj: Reuters

FBI vyšetřuje vazby Moskvy a Trumpova týmu

Naší praxí je nepotvrzovat existenci probíhajících vyšetřování, obzvlášť takových, ve kterých se jedná o tajné věci. Nicméně ve výjimečných příležitostech, když je to ve veřejném zájmu, to může být správně.
James Comey
ředitel FBI

James Comey během slyšení potvrdil, že jeho úřad kromě možné snahy ruské vlády ovlivnit prezidentské volby v USA vyšetřuje i vazby mezi Moskvou a týmem prezidenta Trumpa.

„Práce je velice spletitá a já vám nemůžu poskytnout žádný harmonogram toho, kdy skončíme,“ řekl Comey o vyšetřování. „Protože jde o probíhající a navíc tajné vyšetřování, nemůžu říct, koho vyšetřujeme,“ dodal.

Podle Davida Nunese, který patřil do Trumpova týmu zajišťujícího předání moci s Obamou, se dosud neobjevily ani žádné indicie o tajné spolupráci Ruska a volebního týmu prezidenta Donalda Trumpa během loňské kampaně.

Vyšetřování ruského ovlivňování voleb probíhá od loňského července

FBI a Národní agentura pro bezpečnost (NSA) stále trvají na výsledcích zprávy z letošního ledna, podle které Rusko působilo během předvolební kampaně ve prospěch Trumpa a naopak se snažilo uškodit jeho protikandidátce, demokratce Hillary Clintonové. Šéf FBI Comey i ředitel NSA Mike Rogers nicméně zdůraznili, že Rusko nijak neovlivnilo samotné sčítání odevzdaných hlasů.

Comey vedle toho připustil, že zpravodajské agentury zatím nedokážou posoudit, jestli byly ruské snahy ovlivnit volby úspěšné či nikoliv. Vyšetřování podle něj probíhá už od loňského července.

Rogers dodal, že stejný vzorec chování, který Rusové praktikovali loni v USA, je teď možné vidět v některých evropských zemích, kde se konají volby.