Za protiprávní obsah na sítích pokuty v řádu milionů eur, navrhují Němci. Nejméně zasahuje Twitter

Zpravodaj ČT Václav Černohorský k návrhu pokutování sociálních sítí (zdroj: ČT24)

Provozovatelům sociálních sítí, kteří nebudou důsledně postupovat vůči protiprávnímu obsahu, bude v Německu hrozit pokuta až 50 milionů eur (1,35 miliardy korun). Počítá s tím nový návrh, který v Berlíně představil ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD).

„Svoboda vyjadřování v živé demokracii chrání i urážlivá a odpudivá vyjádření – dokonce i lež může spadat pod svobodu slova. Svoboda vyjadřování ale končí tam, kde začíná trestní právo,“ uvedl Maas, podle něhož tato svoboda nekryje podněcování k nenávisti nebo pomluvy.

Twitter maže jen procento nahlášeného obsahu

Dosavadní snahy provozovatelů sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter, nejsou podle Maase dostatečné. Facebook podle něj maže 39 procent protiprávního obsahu, který mu nahlásí uživatelé, Twitter dokonce pouhé jedno procento. Že to jde i jinak, dokazuje podle ministra spravedlnosti společnost Google, jež na platformě YouTube maže 90 procent videí, kde se porušují německé zákony.

„Největší problém je to, že sociální sítě stížnosti vlastních uživatelů neberou dost vážně,“ je přesvědčen Maas. „Z toho je jasné, že musíme zvýšit tlak,“ míní.

Sociální sítě by měly mazat i sdílený závadný obsah

Jeho návrh, který jde nyní do připomínkového řízení, počítá s tím, že sociální sítě i další internetové platformy na sdílení obsahu budou muset dodržovat závazné standardy.

Ty mají všem uživatelům umožnit jednoduše a kdykoli nahlásit obsah, který je v rozporu se zákonem. Sociální sítě musejí takové stížnosti okamžitě přezkoumat a zjevně trestné příspěvky do 24 hodin smazat. Nestačí přitom smazat jen originální příspěvek, ale všechny další se stejným obsahem, které mezitím uživatelé sdíleli.

Tímto nařízením Maas podle pozorovatelů reaguje i na případ syrského uprchlíka, který se na Facebooku stal terčem falešných zpráv, jež ho označovaly za teroristu. Mladý Syřan se tomu u soudu v bavorském Würzburgu snažil bránit a požadoval vyhledání a smazání všech zpráv, které ho křivě obviňují. Soud ale minulý týden rozhodl, že to sociální síť podle současné legislativy dělat nemusí. Odstraňovat zatím musí jen konkrétní protiprávní příspěvky, jež uživatelé nahlásí.

Firmám, které se chystanými pravidly nebudou řídit, hrozí dvojí trest. Jednak pokuta až pět milionů eur (135 milionů korun) pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah, jednak pokuta až 50 milionů eur pro celou společnost. Každá sociální síť, ať už je její sídlo v jakékoli zemi, přitom bude muset mít v Německu zodpovědnou osobu, na níž se bude možné obrátit.

Návrhy, které počítají i s pravidelnými zprávami firem o stížnostech, podle Maase nemohou zůstat omezené jen na spolkovou republiku, a proto je chce představit i Evropské komisi a unijním ministrům vnitra, tak aby mohla mít Evropská unie do budoucna společná pravidla.

Vydáno pod