Australané si ode dneška vytáhnou cigarety jen ze strašidelné krabičky

Canberra - Varovat a hlavně odradit od kouření má nové opatření australské vlády, které dnes vchází v platnost. Všechny cigarety budou muset být prodávány v jednotných obalech olivově zelené barvy s tištěným varováním před zdravotními následky kouření a s odpudivými obrázky rakovinných nádorů a dalších onemocnění způsobovaných kouřením. Cílem opatření je odradit od koupě cigaret co nejvíc především mladých lidí.

Nový zákon přináší několik revolučních změn. Z krabiček na cigarety například definitivně zmizí loga výrobců tabáků. Krabičky všech výrobců, kteří prodávají cigaretové výrobky v Austrálii, budou muset vypadat úplně stejně. Také značky budou na obalech vyvedeny v jednotném písmu. Krabičky budou mít i stejnou velikost, z čehož tři čtvrtiny přední části zaberou fotografie nemocných. Šokující grafická varování budou znázorňovat kupříkladu rakovinu ústní dutiny, prsty u nohy postižené snětí či na kost vyzáblého umírajícího mladého muže. Opatření se netýká jen cigaret, ale také doutníků a sypaného tabáku.  

Cigarety
Zdroj: ISIFA/EPA/Lukas Coch

Výrobci cigaret se bouří, ústavní soud jim ale nevyhověl

Tato restriktivní opatření vyvolala vlnu nevole u výrobců cigaret. Tabákové společnosti, včetně obřích koncernů jako British American Tobacco (BAT) či Philip Morris, naopak proti zákonu v uplynulém roce protestovaly u soudu. V srpnu ale jejich stížnost definitivně zamítl nejvyšší soud v Sydney. Proti jeho verdiktu již v Austrálii není odvolání. Tabákové firmy tak chtějí toto rozhodnutí napadnout u mezinárodního soudu. Vláda očekává, že nový zákon by měl trh s tabákovými výrobky velice ovlivnit. Prodej by se podle ní měl snížit, protože spousta lidí si nebude chtít kupovat krabičky s podobnými obrázky.

Austrálie chce do roku 2018 snížit počet kuřáků ze zhruba 15 procent populace na 10 procent. Zdravotnické úřady uvádějí, že každoročně umírá na nemoci spojené s kouřením na 15 tisíc Australanů. To stojí státní pokladnu ročně v přepočtu asi 30 miliard australských dolarů (608 miliard korun), v čemž jsou zahrnuty jak výdaje na zdravotní péči, tak snížení produktivity.

Vláda si zároveň klade za cíl odradit od kouření nové kuřáky. Zvolila proto na základě studie i olivově zelený odstín jako nejméně přitažlivý pro kuřáky. Jiní podnikatelé se ale již chopili příležitostí, které nový australský zákon nabízí. Jedna sydneyská firma začala vyrábět krabičky a plastové obaly, které lze přes nevábně vyhlížející balíčky cigaret přetáhnout.  

Již dnes má Austrálie jedny z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě, které zakazují kouření v restauracích, barech a ve většině dalších uzavřených prostor. Některé australské státy přitom chtějí jít ještě dál. Tasmánie kupříkladu zvažuje, že navždy zakáže prodávat tabákové výrobky lidem narozeným po roce 2000. Příští generace by tak tvořili již samí nekuřáci.