Polští vyšetřovatelé předvolali Tuska k výslechu kvůli spolupráci agentů s Ruskem

Polská prokuratura předvolala předsedu Evropské rady Donalda Tuska na 15. března k výslechu jako svědka v případu bývalých vedoucích činitelů tajné služby z roku 2010. Tusk byl tehdy předsedou polské vlády. Prokuratura ubezpečuje, že předvolání nemá nic společného s jeho nedávným zvolením do čela Evropské rady, proti kterému protestovala polská konzervativní vláda. Tusk se podle svého mluvčího na varšavskou prokuraturu nedostaví kvůli již dříve domluveným závazkům v Evropském parlamentu.

„Pan Donald Tusk byl předvolán jako svědek v případu bývalých šéfů vojenské kontrarozvědky (SKW), kteří byli pověřeni spoluprací se zpravodajskými službami jiné země bez potřebného pověření premiérem,“ uvedl prokurátor Michal Dziekanski.

Brusel už ale avizoval, že Tusk má už jiné závazky a 15. března k výslechu nepřijde. „Prezident Tusk vzhledem ke své povinnosti informovat Evropský parlament po každé Evropské radě (summitu EU) bude ve středu 15. března na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Proto není možné, aby v ten den v Polsku vypovídal jako svědek,“ oznámil Tuskův mluvčí.

Vyšetřování se týká spolupráce s ruskou FSB

Zpravodajský portál Niezalezna.pl upřesnil, že vyšetřování se týká spolupráce polských zpravodajců s ruskou bezpečnostní službou FSB. Na té se údajně dohodli v květnu 2010 krátce po smolenské katastrofě, kdy při zřícení letadla v Rusku zemřely polské politické i vojenské špičky včetně prezidenta Lecha Kaczynského – bratra současného šéfa vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslava Kaczynského.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Při vyšetřování se ukázalo, že Rusové navštěvovali sídlo polské kontrarozvědky. Ruští funkcionáři se podle svědků dokonce volně pohybovali po budově a na služebním parkovišti stálo jejich auto, které nikdo neprověřil… Taková privilegia neměli velitelé SKW během své návštěvy v Rusku, kde byli pod neustálým dohledem,“ napsal server GazetaCodzienna.pl.

List Gazeta Wyborcza uvedl, že vyšetřování je tajné a týká se generálů Janusze Noska a Piotra Pytla. Vyšetřována je prý premiérem neschválená spolupráce s Ruskem při organizaci bezpečného návratu polských vojáků z Afghánistánu a dohoda o výměně informací po leteckém neštěstí u Smolenska.

Miroslav Karas: Tusk se výslechu nebrání, v jiný termín bez potíží dorazí (zdroj: ČT24)

Donald Tusk stál v čele polského kabinetu v letech 2007 až 2014. Jeho předvolání je podle prokuratury nezbytné, „protože v materiálech tajných služeb není jeho souhlas - jako šéfa vlády - se spoluprací s Ruskem“. „Vyšetřovatelé se musí ujistit, zda Tusk o aktivitách SKW věděl,“ citovala Gazeta Wyborcza mluvčího prokuratury.

Polská vláda za Tuskem v čele EU nestojí

Summit EU minulý týden v Bruselu přes tvrdý odpor Varšavy potvrdil Tuska na dalšího dva půl roku ve funkci předsedy Evropské rady. Kromě Polska pro něj hlasovali představitelé všech 27 ostatních členských států Unie.

Současná polská konzervativní vláda Tuskovi mimo jiné vytýká, že ve své funkci nehájil dostatečně polské zájmy, a také tvrdí, že podporuje polskou opozici.