Vzácná shoda: Krizi na Ukrajině nevyřešíme bez USA, míní Lavrov s Gabrielem

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel varoval před dalšími závody ve zbrojení. Řekl to před schůzkou se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě. Státníci se shodli na tom, že by bylo užitečné zapojit Spojené státy do řešení krize v Donbasu. Gabriel pak jednal i se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, jenž volal po normalizaci vztahů a pozval klíčové německé politiky do Ruska.

„Máme obavu, že v Evropě může vzniknout nová spirála zbrojních závodů,“ uvedl před jednáním s Lavrovem šéf německé diplomacie. „Nyní je ještě brzy mluvit o tom, co bychom měli udělat, abychom to nedopustili,“ dodal podle agentury TASS.

NATO v reakci na ruskou agresi na Ukrajině rozmístilo v Polsku a v Pobaltí na 4000 vojáků. Na druhé straně hranice mezitím Moskva rozestavila desítky tisíc vojáků.

„Když se podíváte, jaká mocná vojenská mašinérie tam proti sobě stojí, pak doufám, že se nedá mluvit o tom, že NATO nebo Moskva zahájily zbrojní závody,“ podotkl Gabriel při čtvrteční návštěvě Polska.

Lavrov po schůzce se svým německým protějškem prohlásil, že v současné době není žádný konflikt, který by bylo možné řešit bez Američanů. „To se týká i Ukrajiny,“ řekl. Paralelně s normandským formátem (Ukrajina, Rusko, Německo, Francie) prý došlo k otevření kanálu dvoustranných konzultací s USA.

„Jsem přesvědčený, že nějaké zapojení USA do další snahy o bezpodmínečné naplnění minských dohod (o řešení ukrajinské krize) by bylo velmi užitečné,“ citovala šéfa ruské diplomacie agentura TASS.

Také Berlín vyzval Spojené státy, aby využily svého vlivu k naplnění minských dohod. „Máme zájem na tom, aby USA nebyly jen informovány, nýbrž aby využily svých možností a působily na ty, které mohou ovlivnit, aby minské dohody dodržovali,“ řekl německý ministr.

Lavrov i Gabriel se vyslovili k posílení režimu zastavení palby v Donbasu. V této souvislosti dali najevo, že Rusko i Německo podporují rozšíření úlohy a možností monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině.

Merkelová a Steinmeier dostali pozvánku od Putina

Ukrajinská krize německo-ruské vztahy v uplynulých třech letech značně zkomplikovala. Vláda kancléřky Angely Merkelové stojí pevně na straně Ukrajiny. Podle Gabriela ale musejí obě země „navzdory komplikacím“ pečovat o mír a stabilitu v Evropě. „Není to jednoduché, ale stojí to za to,“ sdělil německý ministr Putinovi.

V Donbasu se nedaří vytvořit bezpečnou demilitarizovanou zónu (zdroj: ČT24)

Šéf Kremlu ho požádal, aby Merkelové tlumočil pozvání do Moskvy. V Rusku prý rádi přivítají i nového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera - zejména s přihlédnutím k dobrým stykům, které v Moskvě navázal v předchozí funkci ministra zahraničí.

„Víme, v jakém vztahu naše vzájemné vztahy jsou,“ podotkl ruský prezident. „Naším společným úkolem je plně styky normalizovat. Všechny problémy, na které narážíme, pak budou vyřešeny,“ zdůraznil.