Polsko trvá na zárukách větší bezpečnosti ze strany USA

Varšava - Polsko při jednání se Spojenými státy o umístění části protiraketové základny trvá na zvýšení bezpečnosti země. Novinářům to řekl premiér Donald Tusk. Podle něj není vyloučeno, že americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v červenci navštíví Polsko. Během návštěvy může být podle něj podepsána vstupní dohoda o základně - za podmínky, že země bude mít bezpečnostní záruky. Zdůraznil, že žádné rozhodnutí zatím nepadlo.

Rozuzlení ve věci základny, jejíž druhou část chtějí Američané umístit v České republice, se očekává v nejbližší době. Riceová by 8. července měla v Praze podepisovat dohodu o umístění radaru v Brdech. O dva dny později by mohla přijet do Polska. „Zda se návštěva uskuteční, záleží na paní ministryni. Je srdečně zvána,“ řekl Tusk. Dodal, že by byl rád, kdyby rozhovory o štítu mohly pokračovat.

Američané dnes vyjádřili optimismus, že dohodu s Poláky uzavřou už brzy. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey řekl, že očekává rozhodnutí v řádu dní. „Zda to bude během týdne nebo dvou, nejsem schopen říci,“ řekl. Casey naznačil, že USA chtějí dohodu právě s Polskem. „Jednáme s Poláky, nejednáme s nikým jiným,“ zdůraznil Casey.

Deník Rzeczpospolita napsal, že Riceová by se neodhodlala k návštěvě Polska, pokud by o základně již nebylo rozhodnuto. Během čtyřhodinového pobytu ve Varšavě se má setkat s prezidentem Lechem Kaczyńským, premiérem Tuskem a ministrem zahraničí Radoslavem Sikorským.

Poláci nejsou v názoru na radar jednotní

Zatímco Kaczyński otevřeně projekt podporuje, vláda trvá na splnění podmínek, mezi které patří poskytnutí obranného protiraketového systému. Svá stanoviska si premiér s prezidentem v pondělí tři hodiny vyjasňovali.

„Samotné umístění základny ještě nezvyšuje bezpečnost Polska,“ řekl Tusk. Šéf kanceláře premiéra Slawomir Nowak uvedl, že prezident slepě kupuje americkou nabídku, vláda chce ale vědět, co obsahuje.

Předmětem rozhovorů mezi prezidentem a premiérem bylo mimo jiné vyjasnění cesty šéfky prezidentské kanceláře a bývalé ministryně zahraničí Anny Fotygové, která byla minulý týden ve Washingtonu.

Média spekulovala, že Fotygová letěla „zachránit“ projekt štítu. Premiér dnes naznačil, že kdyby nebylo cesty Fotygové, bylo by pro vládu lehčí dospět k porozumění s Američany.

Ve Washingtonu pobývá od neděle hlavní polský vyjednavač Witold Waszczykowski, který dnes pokračuje v rozhovorech s americkými kolegy. Američané mají tento týden představit své hodnocení potřeb polské armády.

Polští odborníci se shodují, že na urychlení rozhovorů záleží hlavně Američanům, kteří chtějí, aby dohody o základně s Polskem a Českem byly uzavřeny dříve, než americký prezident George Bush opustí v lednu 2009 úřad.