Modernost a prosperita Izraele láká stále více ruských Židů

Co láká stále více ruských židů do Izraele (zdroj: ČT24)

Čím dál víc ruských Židů žádá o vystěhování do Izraele. Jen v minulém roce se repatriace týkala sedmi tisíc lidí. Tím se ruští Židé dostali na první místo přistěhovalců před občany Ukrajiny a Francie, kteří izraelskému žebříčku dominovali v minulých letech. Důvodem odchodu přitom není náboženské pronásledování nebo zhoršená bezpečnostní situace. V Izraeli tito lidé jednoduše vidí větší možnost seberealizace.

Prvním úkolem je získat izraelské občanství, hned poté se tam ideálně odstěhovat. Mnozí Židé v Rusku mají o cestě za spokojeností a lepším životem jasno. Nejen proto, že podobně jako mnozí jiní i komunita v Rusku vnímá Izrael jako svou historickou vlast.

„Je mi velmi blízká mentalita izraelského národa. Líbí se mi kultura. Sdílím jejich hodnoty. Oceňuji přístup k dětem i vzdělání a hlavně mám židovské kořeny,“ říká kreativní producentka Diana Starobinskaja.

Nyní ji však čeká poměrně náročná administrativa. Musí předložit mnoho dokumentů o svém otci i dědečkovi a dokázat tak židovský původ. Pátrání v archivech je přitom zdlouhavé, konkrétně Dianě zabere několik měsíců.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ani to ale neodradí stále více ruských Židů, především těch mladých. Více než polovině lidí, kteří se vystěhovali v minulém roce, bylo míň než pětatřicet. Podle znalců Izrael nepřitahuje mladé jen kvůli víře, ale i moderností a perspektivou.

„Oni vidí v Izraeli možnost opravdu lepšího života. Skutečné naplnění svých snů a přání. Věří, že je to v Izraeli možné,“ dodává Jurij Šachar z Židovské agentury pro Izrael, který s repatriacemi pomáhá.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Vlnu přistěhovalectví z Ruska umožnily historické okolnosti – konkrétně série tří pohřbů sovětských vůdců. Právě rychlý sled úmrtí Leonida Iljiče Brežněva, Jurije Andropova a Konstantina Černěnka otevřely dveře gorbačovskému uvolnění i židovské emigraci.

Zájem o Izrael se zdaleka neomezuje jen na ruské Židy. Pravoslavná katedrála Nejsvětější trojice v Jeruzalémě letos oslaví 145 let od svého vysvěcení. Z celkem 8,5 milionu Izraelců mluví doma rusky přes jednu pětinu.