Útočník chtěl u polského parlamentu odpálit čtyřtunovou nálož

Varšava – Polská policie tvrdí, že zmařila připravovaný bombový útok na vysoké představitele Polské republiky. Atentátník byl zadržen v Krakově na jihu země. Hlásí se k nacionalismu a antisemitismu. Cílem jeho útoku měl být parlament. Muž obviněný z přípravy atentátu si dokonce na několika místech v Polsku otestoval výbušniny. Před parlamentem pak chtěl zaparkovat vozidlo se čtyřtunovou náloží.

Podle Rádia RMF FM pochází 45letý podezřelý muž z Krakova, má vyšší odborné vzdělání. Média ho identifikovala jako Brunona K. Prokuratura oznámila, že útočník je zaměstnancem Zemědělské univerzity a díky tomu měl přístup k informacím a chemikáliím, které se daly použít k výrobě výbušniny. Již několik týdnů pracoval na přípravách útoku. Během jednání zákonodárců za účasti premiéra i prezidenta prý chtěl umístit v blízkosti parlamentu vozidlo s bombou.

„Hrozba byla reálná,“ zdůraznil na tiskové konferenci Artur Wrona ze státního zastupitelství v Krakově. Útočník provedl testy výbušnin v různých částech země, včetně jižního Polska. Použil k tomu čtvrt tuny výbušnin. V den útoku pak plánoval odpálit až čtyři tuny výbušných látek.

Policii na stopu přivedla analýza Breivikových kontaktů

Policii na stopu chystaného atentátu přivedla důkladná analýza polských kontaktů norského teroristy Breivika, který loni v srpnu v Oslu a na ostrově Utöya zabil 77 lidí. Breivik zakoupil některé součásti pro své nálože přes internet v Polsku a policisté prověřili osoby, s nimiž byl v kontaktu.  

Polská média uvádějí, že se vedle Breivika inspiroval i bombovým atentátem na americké federální úřady v Oklahoma City v roce 1995. Při mohutné explozi tehdy zahynulo 168 lidí, dalších 700 bylo zraněno.

Podezřelý se k činu přiznal. Chtěl prý ochránit polský národ. „Nepatří k žádné politické skupině nebo straně. Tvrdí, že jednal na základě nacionalistických, antisemitských a xenofobních motivů,“ oznámil prokurátor Piotr Krason. Útočník ale tvrdí, že akci sám neorganizoval, ale byl pod vlivem dalších čtyř osob. K tomu ale prokuratura neuvedla další podrobnosti. Spolu s atentátníkem byly zadrženy i další dvě osoby, jedna z nich byla propuštěna, druhá zůstává ve vazbě.

Někteří rekruti podle neoficiálních informací spolupracovali s kontrarozvědkou a zřejmě jeden z nich byl jejím agentem. Podle zjištění TVN24 atentátník jako jednu z možností zvažoval prorazit bránu parlamentu a proniknout co nejblíže k zasedacímu sálu, v takovém případě nevylučoval sebevražednou misi. 

Výbušniny si obstarával různě, kupoval je na veletrzích nebo dokonce v zahraničí, část pocházela z Belgie. Měl k nim přístup i v zaměstnání. Polský novinář Marek Pedziwol v rozhovoru pro ČT24 upřesnil, že to byl vědecký pracovník zemědělské univerzity, který dokonce přímo přednášel. Věnoval se chemii. Jeho studenti jsou prý překvapeni, nikdo by nehádal, že připravuje nějakou podobnou akci.

  • Věci zabavené polskému atentátníkovi autor: EPA/ABW , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414946.jpg
  • Věci zabavené polskému atentátníkovi autor: EPA/ABW , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414948.jpg
  • Věci zabavené polskému atentátníkovi autor: EPA/ABW , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414945.jpg
  • Věci zabavené polskému atentátníkovi autor: EPA/ABW , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414943.jpg

Mariusz Krason, státní žalobce:

„Podezřelého jsme zadrželi 9. listopadu a vyslechli jsme ho. Prohledali jsme také několik míst a vyslechli další svědky. Při pátrání jsme objevili jak malý sklad výbušnin, tak i materiál k jejich odpálení.“

Muž neměl zbrojní pas. Policie u něj našla zbraně, zhruba 1 000 kusů munice, odbornou pyrotechnickou literaturu, zahraniční i polské registrační značky na automobily, vojenské oblečení, kevlarovou neprůstřelnou vestu a výbušniny jako hexogen, pentrit, TNT a střelný prach. Našli také plán parlamentu.

Krakovská prokuratura oznámila, že podezřelého zatkla 9. listopadu, sledovala ho přitom už od loňského roku. Podle polských zákonů hrozí podezřelému za přípravu útoku na ústavní orgány trest od tří měsíců až do pěti let vězení. Trestní stíhání by také mohlo zahrnout paragraf týkající se útoku, který ohrožuje životy mnoha lidí.