Utečenci v Německu protestují proti přísnému azylovému zákonu

Berlín - Náměstí v několika německých městech okupují žadatelé o azyl. Bojují za zmírnění zákona, podle kterého nesmějí pracovat ani opouštět okolí své ubytovny. Protesty podnítila sebevražda íránského utečence.

Levicový novinář Turgay Ulu má za sebou 15 let v tureckém vězení. Teď žije ve stanu v centru Berlína. Turgay patří organizátorům okupace náměstí Oranienplatz v Berlíně. Spolu s dalšími utečenci protestuje proti německému azylovému zákonu. Dokud žadatelé azyl nedostanou, nesmějí pracovat, ani opustit třicetikilometrové okolí přidělené ubytovny. Často i několik let. „Německo je jediná země EU, která toto opatření má,“ upozorňuje Turgay. 

Když jeden z uprchlíků spáchal na začátku roku sebevraždu, vypukly nepokoje na několika místech zároveň. Neutichly dodnes. Azylanti mimo jiné vyrazili na 600kilometrový protestní pochod. Ten skončil právě na berlínském Oranienplatzu. Funguje tady improvizovaná kuchyně i neméně improvizovaná sluneční elektrárna. Starosta tábor toleruje, lidé z okolí nosí jídlo a oblečení. 

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Na stranu uprchlíků se staví i část právníků. Heiko Habbe je jeden z nich: „Jde o lidskou důstojnost. Porušuje to právo člověka na smysluplnou existenci ve společnosti, ve které žije.“ 

Německá vláda slíbila situaci přezkoumat - nejpozději do března. S konkrétními návrhy ale nepřišla. Ministr vnitra Friedrich chce naopak zpřísnit zacházení s romskými utečenci z Balkánu. Nic na tom nezměnili ani pravidelné demonstrace utečenců a aktivistů v centru Berlína. Přes stále studenější počasí počet protestujících uprchlíků neklesá. Naopak, podobné tábory už vyrostli v dalších pěti německých městech.