Muslimové po celém světě se zlobí na Izrael

Teherán/Káhira – V Íránu se dnes na mnoha místech protestuje proti Izraeli. Podobné protesty se konají i v Egyptě v Káhiře. Několik tisíc lidí se tady vydalo od mešity Al-Azhar na náměstí Tahrír. Lidé proti ofenzivě izraelské armády v pásmu Gazy protestují i v dalších zemích. Od středy při bojích mezi Izraelem a Gazou zemřelo 21 Palestinců a 3 Izraelci.

Protestů svolaných íránskou vládou se účastní lidé v 700 íránských městech. Írán včera označil izraelskou akci v pásmu Gazy za terorismus a vyzval OSN a Evropskou unii, aby „barbarskou“ operaci zastavily. 

Dnes se k protestu připojily tisíce lidí. Při teheránské demonstraci lidé provolávali smrt nejen Izraeli, ale i Spojeným státům. „Je třeba ocenit odboj Palestinců a jejich postup proti sionistickému režimu. Vaše metoda je dobrá, jste schopni srazit sionisty na kolena,“ vzkázal Palestincům při polední modlitbě v Teheránu ajatolláh Ahmad Chátamí. 

Demonstrace se konají i v Egyptě v Káhiře. „Půjdeme do Gazy po milionech, mučedníci. Obětujeme se pro tebe, Palestino,“ skandovali Egypťané po polední modlitbě. 

Prezident Muhammad Mursí po pátečních modlitbách izraelské útoky na Gazu označil za „do očí bijící útok proti lidskosti“ a prohlásil, že Káhira „neponechá Gazu osamocenou“. „Dnešní Egypt není Egypt včerejška a dnešní Arabové nejsou Arabové včerejška,“ prohlásil.

Proti Izraeli se protestuje i v Turecku nebo Malajasii, ale také v samotném pásmu Gazy.