Lidé s duševními poruchami smějí mít zbraň, rozhodli američtí senátoři

Americký Senát odsouhlasil, že si mohou střelné zbraně kupovat i lidé s duševními poruchami. Omezení z dob Baracka Obamy se týkalo asi 75 tisíc lidí. Zrušení regulace musí ještě schválit nový šéf Bílého domu.

Obamova vláda se kvůli střeleckým masakrům v amerických školách rozhodla zpřísnit prověrky zájemců o koupi zbraně. Úřady ověřovaly jejich minulost ve federálních rejstřících i to, zda nejsou duševně nemocní nebo jestli nemají opatrovníka.

Kritici opatření tvrdili, že omezení je příliš široké a že je nespravedlivé vůči postiženým lidem. Republikány ovládaný Senát proto poměrem hlasů 57 proti 43 odsouhlasil zrušení regulace. Republikáni tradičně s regulací zbraní nesouhlasí a odvolávají se na druhý dodatek americké ústavy, který občanům USA umožňuje vlastnit a nosit zbraň.

Snahy o regulaci prodeje zbraní narážejí hlavně na roli mocné Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA). Tato organizace, která byla založena v roce 1871, má dnes asi 4,3 milionu členů a je považována za jednu z nejvlivnějších i nejkritizovanějších lobbistických organizací v USA.

Obamův marný boj

Obama sváděl celá svá dvě funkční období marný boj se zbrojařskou lobby. Po každé masové střelbě volal po nových zákonech týkajících se nákupu a držení zbraní, republikáni o tom ale nechtěli slyšet . Loni v lednu se tak prezident rozhodl obejít Kongres a vydat výnos, který zpřísnil prověrky.

„Zbrojní lobby může držet Kongres jako rukojmí, ale nemůže držet jako rukojmí Ameriku. Nemůže přijmout tyto masakry jako cenu za svobodu,“ podotkl tehdy šéf Bílého domu.

Po masakru na základní škole Sandy Hook v Connecticutu, kde mladík postřílel 20 dětí ve věku mezi šesti a sedmi lety a několik učitelů, Obama dokonce slzel, když se obracel na americké rodiny a varoval před podobnými strašlivými zločiny.