Mnichovský blackout: Kus bavorské metropole byl mimo provoz

Berlín – Největší výpadek elektřiny za poslední čtvrtstoletí z velké části paralyzoval Mnichov. Bez proudu se od sedmé hodiny ráno ocitlo téměř půl milionu obyvatel bavorské metropole, během ranní dopravní špičky zavládl chaos. Během dopoledne se podařilo dodávky proudu obnovit, odpoledne se situace vrátila k normálu. Výpadek způsobil podle všeho defekt na rozvodné síti v důsledku jejího přetížení, vyšetřování skutečných příčin ale potrvá zřejmě týden.

Nefungovaly semafory a nejezdily tramvaje, metro ani příměstské vlaky, řada lidí uvízla ve výtahu. Řízení dopravy museli převzít policisté. Některým Mnichovanům přestaly fungovat mobilní telefony, protože sítě byly mimo provoz. Část škol a univerzit odvolala výuku, neboť učitelé uvízli v zácpách. Policie kvůli výpadku obdržela během dvou hodin 1 000 nouzových telefonátů. Došlo i k explozi v trafostanici na severu Mnichova.

Navzdory značným komplikacích, které obyvatelům města masivní výpadek elektřiny způsobil, humor Mnichovany neopustil. „Třeba znovu stoupne porodnost,“ komentoval situaci jeden uživatel Twitteru. Jiný zase poznamenal: „V Mnichově je všechno černé - o tom CSU jen sní.“ Narážel tak na tradiční barvu bavorských vládních konzervativců a dlouholetou nadvládu „rudých“ sociálních demokratů nad Mnichovem.