Dětští novináři překvapili čínské politiky dotěrnými otázkami

Peking – Svěží vítr přinesli na tiskovou konferenci na sjezdu Komunistické strany Číny dva dětští novináři. Jedenáctiletí žurnalisté projevili nebývalou kuráž a nečekaně obrátili pozornost k choulostivým tématům, jako jsou skandály kolem škodlivých potravin či rychle rostoucí ceny nemovitostí.

Dva školáci v davu novinářů zastupují list Chinese Teenagers News, který je propojen s Komunistickou ligou mládeže. Žákyně šesté třídy Sun Lu-jüan na tiskové konferenci vstala a zeptala se nebojácně na bezpečnost potravin. „Miluji čokoládové tyčinky a brambůrky, ale netroufám si je jíst, když se teď objevuje tolik zpráv o problémech s potravinami. Proč jsou škodlivé potraviny stále na pultech obchodů?“ otázala se. Politici jí nabídli standardní politickou odpověď - prý vláda situaci řeší a zavádí náležitá bezpečnostní opatření.  

Čína v poslední době zažila několik skandálů, které vyvolávají otázky o bezpečnosti potravin. Prodávalo se například maso s příměsí jedovatých chemikálií, vyráběl se olej ze splašků nabíraných před restauracemi. Největší aféra ale šokovala Čínu v roce 2008. Tehdy se přišlo na to, že do kojeneckého mléka přidávali výrobci nebezpečný melamin. Zemřelo kvůli tomu šest dětí. Dalších 300 tisíc mělo zdravotní problémy.

Čínské politiky zpovídal i jedenáctiletý Čang Ťia-che. Domluvil si schůzku s ministrem bydlení a výstavby. Tomu pak řekl, že zvyšující se náklady na bydlení tlačí na rozpočet rodin, které proto nemohou kupovat nové hračky. „Naše rodina si dům nepořídila, ale několik kamarádů ze sousedství se s tímto problémem setkalo,“ prohlásil. Ministr ho „uklidnil“, že pokračující hospodářský rozvoj snad potíže jeho sousedů vyřeší.