Sever a střed Itálie je pod vodou - a bude hůř

Řím – Vydatné lijáky a jejich následky trápí severní a střední Itálii, kde musely být evakuovány stovky obyvatel. Pod vodou je asi 70 procent Benátek a většinu míst v centru nelze projít bez holínek. Hladina vody dosáhla 150 centimetrů nad normální stav hladiny moře a voda může ještě stoupat. Povodňový poplach se v Benátkách vyhlašuje při 110 centimetrech nad normálem. V Toskánsku hrozí sesuvy půdy. Problémy jsou i v okolí Říma, v Umbrii i na Sicílii. Záchranáři a hasiči ale tvrdí, že už mají situaci pod kontrolou.

Jak upřesnila spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi, problémy způsobily přívalové deště v Ligurii a v oblasti severně od Říma. Nejhorší je situace v Umbrii, ale i na Sicílii. Malé potoky ve střední a severní Itálii se proměnily v silné proudy vody. V Toskánsku museli evakuovat dvě stovky lidí. Škody se odhadují na miliony eur, hlavně v zemědělství a poničené infrastruktuře. Zavřené jsou školy i některé silnice a železnice. Úřady varovaly před dalšími srážkami a varovaly obyvatele před cestováním autem.

V Livornu voda zalila řadu obydlí a vodní masa se převalila přes pobřeží. V Pise záplavy způsobily výpadek proudu a elektřina nefunguje ani na mnoha dalších místech. Stovka lidí musela opustit své domovy i v La Spezia, kde se z břehů vylila řeka Magra.

Fenomén „acqua alta“ (vysoká voda), tedy pravidelné záplavy, které město ohrožují několikrát ročně (obvykle na podzim a v zimě), vnímají obyvatelé jako běžnou součást života. Radnice je na ně připravená a vždy v předstihu instaluje v postižených oblastech provizorní lávky, po kterých se lidé mohou suchou nohou pohybovat. V případě, že voda stoupne výš než obvykle, ale běžná opatření nestačí. Před záplavami má město ochránit sporný a nákladný systém mobilních bariér zvaný Mose (Mojžíš). Ten bude spuštěn nejdříve v roce 2014.