USA se možná brzy zeptají: Chcete vízum? Dejte nám hesla do vašich účtů na sociálních sítích

Při zvažování, komu udělit vízum do Spojených států či nikoliv, by americké ambasády měly mít do budoucna možnost takovou žádost zamítnout v případě, že žadatel odmítne poskytnout úřadům svá přístupová hesla do vlastních účtů na sociálních sítích. Pro agenturu AFP to uvedl americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly.

Podle Kellyho se jeho tým soustředí na rozšíření škály prověřovacích metod, zejména směrem k žadatelům o víza, kteří pocházejí ze sedmi zemí s převahou muslimského obyvatelstva. Tedy přesně z těch států, na něž cílí Trumpův před nedávnem vydaný exekutivní příkaz o přísnějším prověřování imigrantů

Protesty na newyorském letišti proti Trumpovu příkazu o omezení imigrace
Zdroj: Andrew Kelly/Reuters

„V těchto zemích (Íránu, Iráku, Libyi, Somálsku, Súdánu, Sýrii a Jemenu) je velmi těžké uskutečnit prověřování lidí. Ale když přijdou k nám (na ambasádu), chceme se jich zeptat, jaké weby a sociální sítě navštěvují. A budeme chtít znát jejich přístupová hesla, abychom věděli, co na internetu dělají. Toto jsou věci, o nichž v současnosti přemýšlíme,“  řekl Kelly ve své výpovědi před výborem pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů.

Když se budou dotyční chtít dostat do Ameriky, tak budou spolupracovat. Pokud ne, tak je do země prostě nepustíme.
John Kelly
americký ministr pro vnitřní bezpečnost

Kelly během slyšení před výborem bránil podstatu Trumpova nařízení a uvedl, že smyslem je zajistit bezpečnost občanů USA. Dekret je podle něj ústavní a je nezbytné, aby prezident stávající imigrační praxi přehodnotil.