Fillon se kaje. Že dal práci příbuzným, ale za nezákonné nepovažuje

Fillon se omlouval, že za státní peníze zaměstnával příbuzné (zdroj: ČT24)

Prezidentský kandidát Francois Fillon je přesvědčen, že zaměstnáváním příbuzných zákon neporušil. Svého jednání prý ale zpětně lituje – Francouzům se veřejně omluvil. Fillon kvůli aféře ohledně nakládání s veřejnými financemi čelí tlaku na odstoupení. Podle posledního průzkumu by ve volbách skončil třetí s dvaceti procenty.

Dvaašedesátiletý Fillon zvolil riskantní krok - v přímém přenosu se vystavil otázkám 250 novinářů z celého světa. Prezidentský kandidát tvrdí, že jak manželka, tak jeho dvě děti činnost skutečně vykonávaly, platy byly zdaněné a na vše existují řádné smlouvy. To, že jeho žena ve funkci parlamentní asistentky neměla ani služební e-mailovou schránku, nepovažuje za podstatné. 

Manželka i děti si podle něho přišly na více než tři tisíce eur měsíčně čistého, což označil pro vysokoškolsky vzdělané asistenty za přiměřený průměrný příjem.

Fillona může tento projev vrátit do hry. Jeho voliči určitě ocení uznání chyby a omluvu, ale také program, který je jediný, jenž může Francii znovu zvednout. Ocení pravděpodobně i jeho výpad proti médiím a to, co nazval mediálním lynčem, protože média nejsou ve Francii příliš v oblibě.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Prezidentský kandidát ale připustil, že v současnosti se na zaměstnávání příbuzných nahlíží negativně a že z dnešního pohledu udělal chybu. Zdůraznil přitom, že je na Francouzích, jak ho ohodnotí. Také slíbil, že zveřejní přehled příjmů rodiny a jejího majetku.

Francouzský týdeník Le Canard enchaîné začal před týdnem zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun). Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) pak dostala za údajné psaní pro média.

Fillon jako někdejší zákonodárce také odměnil své děti během jejich studií částkou 84 tisíc eur (2,3 milionu korun) coby své asistenty, uvedl list.

Aféra „Penelopegate“ každým dnem sílí. Fillon ale zatím prezidentskou kandidaturu odmítá stáhnout a obvinění označuje za politicky motivovaný útok ze strany vládní levice krátce před volbami.

„Jako prezidentský kandidát čelím útoku, jaký pátá republika nepamatuje. Všechno, co jsem udělal, bylo legální a transparentní. Policie mě vyslýchala čtyři hodiny, mou ženu Penelope pět hodin. Řekli jsme jim všechno a odpověděli jsme jim na všechny otázky. Ano, zaměstnával jsem svou ženu jako svou spolupracovnici. Ale dostávala plat naprosto odpovídající svému právnickému vzdělání,“ konstatoval Fillon.

Někdejší premiér Alain Juppé, který v pravicových stranických primárkách skončil druhý, post možného náhradníka odmítl.  Podle posledních průzkumů by přitom Fillon jako nedávný hlavní favorit na celkové vítězství neprošel ani do druhého kola.

Podobně jako v Rakousku mají problém tradiční strany, bude to protestní volba. Důležité je, že to nebudou jen prezidentské volby. Ani Le Penová ani Macron nemají stranu, která by měla velké zkušenosti s vládnutím. V případě Le Penistů je to několik starostů, v případě Macrona politické hnutí, které má za sebou ani ne rok.
Adam Černý
novinář

Nejnovější průzkum agentury Opinionway pro nadcházející prezidentské volby favorizuje nezávislého centristického kandidáta Emmanuela Macrona. Ten by podle sondáže v prvním kole skončil druhý za šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou, kterou by ale v květnovém duelu drtivě porazil.