Irák už od Ruska zbraně nechce, bojí se korupce

Bagdád - Irák zrušil zbrojní kontrakt s Ruskem v přepočtu za 84 miliardy korun. Důvodem jejího vypovězení je podle poradce irácké vlády korupce. Bagdád chce ale prý o zbrojní dodávce znovu jednat. Rusko se mohlo stát druhým největším dodavatelem zbraní do Iráku. Nákup se týkal třeba bojových vrtulníků a raket. Čerstvě zrušená dohoda byla podepsána za říjnové návštěvy premiéra Núrího Málikího v Moskvě.

Důvodem vypovězení je dle poradce irácké vlády korupce. Málikího mluvčí Alí Musáví řekl: „Kontrakt byl zrušen. Když se pan Málikí vrátil z Ruska, začal mít obavy z možné korupce. Rozhodl se nechat celý kontrakt prověřit. Záležitost se právě vyšetřuje.“ Dodal, že jde o „preventivní krok a že vzhledem k tomu, že Irák zbraně stále potřebuje, bude vyjednávat o nových kontraktech“.

Podle ruských sdělovacích prostředků mělo Rusko kromě jiného Iráku dodat 30 bojových vrtulníků Mi-28 vyzbrojených protileteckými i dalšími střelami a dále 42 protiletadlových systémů Pancir-S1, který navádí protivzdušné rakety a kanony proti cílům do vzdálenosti 20 kilometrů a výšky 15 kilometrů. O kontraktu se tajně začalo vyjednávat v dubnu, dohoda pak byla přehodnocena v červenci a srpnu.

Irák se snaží vybudovat vlastní armádu 
   
V případě dodání nasmlouvaných zbraní by se Rusko stalo po USA druhým největším zbrojním dodavatelem do Iráku, který se snaží vybudovat svou armádu.

Núrí Málikí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Za říjnové cesty do Ruska Málikí prohlásil, že má Irák právo nakupovat zbraně od kohokoli, nemusí se nikoho ptát na radu a udílet některé zemi monopol na zbrojní dodávky. „Máme dobré vztahy s USA a Íránem… Zbraně nakupujeme podle svých potřeb,“ řekl.

Které země odebírají zbraně od Rusů nejvíc?

Největším odběratelem ruských zbraní je dle stanice Al-Džazíra Indie, Irák se mohl stát druhým po ní. Rusko dle analytiků letos vyvezlo zbraně za víc než 13 miliard dolarů, což je 19 procent ročního obchodu se zbraněmi.

Z blízkovýchodních států kupuje nejvíce ruských zbraní Sýrie. Mezi lety 2007 až 2011 zbrojní import Sýrie vzrostl o 600 procent, přičemž 78 procent z něj pocházelo z Ruska.

To je také největším dovozcem zbraní do Íránu, který přes omezení daná sankcemi v minulých třech letech nakoupil ruské zbraně za 500 milionů dolarů.