Vláda USA se odvolala proti pozastavení dekretu o migraci, soud odvolání zamítl

Americké ministerstvo spravedlnosti se odvolalo proti soudnímu rozhodnutí, které dočasně zablokovalo dekret prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje občanům sedmi převážně muslimských zemí vstup do Spojených států. Odvolací soud v San Francisku ale žádost obnovit dekret zamítl a zároveň ministerstvo vyzval, aby nejpozději v pondělí odpoledne předložilo další doklady.

Účinnost kontroverzního Trumpova výnosu v pátek zablokoval federální soud v Seattlu. Opatření soudce Jamese Robarta je platné na celém území USA. Úřady už na jeho základě odvolaly zrušení víz občanům dotčených zemí, tedy Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

Pozastavení účinnosti Trumpova dekretu má podle soudu trvat do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti výnosu podal generální prokurátor státu Washington. Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili i soudci v Kalifornii a New Yorku.

Trump: Soud otevřel Ameriku teroristům

„Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zvrácen!“, reagoval na Twitteru Trump. Uvedl také, že považuje za velký problém, „pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů“.

Rozhodnutí soudu podle něj otevřelo Ameriku potenciálním teroristům a dalším lidem, kteří nemají nejčistší úmysly. Zároveň upozornil na verdikt soudu v Bostonu, který rozhodl v podobném sporu v jeho prospěch.

Velmi důležité ale je, že soudce ve Washingtonu rozhodl o neústavnosti Trumpova zákazu jen krátce poté, co Trump zaznamenal vítězství v podobném sporu u soudu v Massachusetts, byť šlo o verdikt s omezenější platností.
Martin Řezníček

Pokud se něco stane, ponese na tom vinu soudce a soudní systém, napsal Trump v neděli. „Dal jsem pokyn (ministerstvu) vnitřní bezpečnosti, aby kontrolovalo lidi, kteří přicházejí do země, VELMI PEČLIVĚ,“ uvedl prezident v dalším příspěvku na sociální síti. „Soudy tuto práci velmi ztěžují,“ poznamenal.

Spor se týká dekretu, kterým Trump na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí, přičemž u Syřanů mělo opatření platit na dobu neurčitou. Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Soudní pozastavení dekretu lidem znovu otevřelo hranice (zdroj: ČT24)

Výnos vyvolal vlnu protestů

Trumpův výnos vyvolal kritiku a protesty doma i v cizině. Proti politice nového amerického prezidenta se v sobotu demonstrovalo mimo jiné v Británii, na Filipínách či v Indonésii.

Zhruba tisícovka amerických diplomatů sepsala protestní memorandum a ke zrušení výnosu vyzval i generální tajemník OSN António Guterres. Dekret kritizovala také řada velkých firem, například Apple, Microsoft, Google nebo Facebook, které zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů bez trvalého pobytu v USA.

Protest proti dekretu Donalda Trumpa v Londýně
Zdroj: Neil Hall/Reuters