Gruzínská vláda pořádá „hon na čarodějnice“

Tbilisi - Politická krize v Gruzii se stupňuje. Poté, co strana prezidenta Saakašviliho prohrála volby a moci se ujala opozice, uprchlo ze země několik prezidentových blízkých spojenců. Jedním z nich byl například bývalý gruzínský ministr vnitra a obrany Bačan Achalaja, na něhož ihned po návratu čekal prokurátor. Achalaja čelí obvinění ze zneužití pravomocí a násilí vůči podřízeným. Prezident Saakašvili se o tomto stíhání vyjádřil jako o honu na čarodějnice.

Podle prokurátora měl bývalý gruzínský ministr vnitra a obrany Bačan Achalaja v budově ministerstva obrany napadnout šest vojáků. „Bačan Achalaja jednoho z nich udeřil rukojetí nože do hlavy,“ uvedl prokurátor ve svém prohlášení. Spolu s Achalajem čelí obžalobě také šéf armády a generál.

Nový gruzínský premiér Ivanišvili před volbami sliboval, že si „došlápne“ na politiky podezřelé z nekalostí. Podle prezidenta Saakašviliho a jeho příznivců ale začíná hon na čarodějnice, před kterým před volbami varovali. „Poslední události mě pobuřují, protože dnes jako nikdy předtím potřebujeme vládu zákona,“ uvedl Saakašvili.

Jedním z nejožehavějších témat v Gruzii je vztah s Ruskem. Premiér Ivanišvili čelí mnoha obviněním z přílišné náklonnosti k mocnému sousedovi. Zareagoval po svém. V rámci projednávání rozpočtových úspor nezapomněl ani na svého hlavního soka - noční osvětlení prezidentského paláce zničehonic zhaslo.

V Gruzii začaly politické čistky (zdroj: ČT24)