Newyorčané si od zítřka koupí benzin jen obden

New York - Obyvatelé New Yorku i dalších částí severovýchodního pobřeží Spojených států se dnes potýkají s následky pro toto roční období neobvykle silné sněhové bouře. Je to přitom jen něco přes týden, co v této oblasti řádil hurikán Sandy. Kvůli jeho dopadům dnes starosta New Yorku Michael Bloomberg s platností od pátku nařídil zavedení přídělového systému benzinových stanic. Od pátečního rána budou moci v liché dny u čerpadel tankovat pouze lidé s auty, jejichž poznávací značka končí lichou číslicí nebo písmenem. V sudé dny pak auta, jejichž poznávací značka je zakončena sudou číslicí nebo nulou. Podobný systém již od minulého týdne funguje v sousedním New Jersey.

Podle Bloomberga je v největším americkém městě v současnosti v provozu pouze čtvrtina benzinových pump. Od opatření, které se nebude vztahovat například na vozy policie, záchranky a hasičů, si newyorský starosta slibuje zkrácení front u čerpacích stanic.

Čerstvá sněhová bouře do New Yorku přinesla mezi osmi a 15 centimetry sněhu, v některých částech státu Connecticut napadlo okolo 30 centimetrů sněhu. Sněžení provázel vítr o rychlosti 80 kilometrů za hodinu. Na stromech oslabených po bouři Sandy se vytvořila vrstva těžkého sněhu a mnoho kmenů tuto zátěž nevydrželo a kleslo k zemi. Statisíce domácností a firem se ocitly bez elektřiny, když padající stromy zpřetrhaly elektrické vedení. Nová nepřízeň počasí také způsobila nové komplikace v dopravní infrastruktuře, kterou na mnoha místech poničila už Sandy. Podle amerických úřadů je v postiženém regionu bez dodávek proudu na 715 000 domácností a firem, od středy jich přibylo 43 000.

Zima, sněžení, déšť a silný vítr ještě prohloubily beznaděj lidí snažících se opravit svá obydlí po katastrofální bouři ze začátku minulého týdne. Nynější bouře byla ale mnohem slabší než Sandy, a dokonce měla i menší sílu, než meteorologové předpokládali.

Americká Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) už v úterý oznámila, že po bouři Sandy je v New Jersey a New Yorku 95 000 lidí bez střechy nad hlavou, kteří potřebují provizorní ubytování. Newyorčané, jejichž domovy zalila voda během Sandy, dostali doporučení, aby šli ke svým známým nebo blízkým, nebo do útulků, které pro tento účel město zřídilo.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo dnes odhadl, že bouře Sandy na severovýchodě Spojených států napáchala škody ve výši 50 miliard dolarů, z toho 33 miliard dolarů v samotném státu New York. „Vzhledem k tomu, v jaké jsme finanční situaci, jde o závratnou sumu,“ posteskl si guvernér.