Obhájce: Za války byli v Košicích dva Csatáryové

Budapešť – Za druhé světové války v Košicích působili dva muži se jménem Csatáry. Tvrdí to obhájce Lászla Csatáryho, který měl jako šéf maďarské policie v košickém ghettu organizovat deportace tisíců Židů do Osvětimi. V Maďarsku navíc čelí obvinění, že se podílel na deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti.

Csatáryho obhájce tvrdí, že velitelem věznice pro mladistvé v Košicích byl jiný muž s příjmením Csatáry. Tato informace se podle něj proto musí prověřit. Podezřelý navíc popírá, že v Košicích nosil černou uniformu, a jeho obhájce proto tvrdí, že svědecké výpovědi se týkají někoho jiného. „Po uplynutí tak dlouhého období je problematické to dnes objasnit,“ řekl Czatáryho obhájce Horváth.     

Csatáry v Maďarsku čelí obvinění, že se za druhé světové války podílel na deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti. Navíc měl jako šéf maďarské policie v košickém ghettu organizovat deportace tisíců Židů do Osvětimi. Slovensko usiluje o jeho vydání.

Csatáry nyní čeká na dokumenty, které by potvrdily, že byl převelen do Budapešti. To by podle obhájce dokazovalo, že nemohl být v Košicích v době, kdy tady měl organizovat deportace Židů. 

Csatáryho drží maďarské úřady v domácím vězení. V březnu 1948 na Csatáryho vydal zatykač Městský soud v Košicích. Lidový soud ho pak v červnu 1948 v nepřítomnosti odsoudil k trestu smrti. Csatáry ale uprchl do zahraničí, dopaden byl až letos v Maďarsku.