Tillerson se stal ministrem zahraničí. V americkém Senátu získal těsnou většinu

Zpravodaj ČT ke schválení nominace Tillersona (zdroj: ČT24)

Americký Senát schválil do funkce ministra zahraničí bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona. Kandidát navržený prezidentem Donaldem Trumpem získal hlasy potřebné nadpoloviční většiny senátorů. Takřka všichni demokraté muže kritizovaného kvůli úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina odmítli podpořit, republikáni ovládající sněmovnu se však za něj postavili jednohlasně. Tillerson tak ve stočlenné komoře Kongresu získal 56 hlasů.

Tillerson je jedním z Trumpových nominantů, jehož schvalovací proces byl komplikovaný kvůli řadě námitek zejména ze strany opozice. Vedle blízkých kontaktů na Kreml, které si vybudoval jako generální ředitel ropného gigantu Exxon Mobil, znepokojoval demokraty rovněž jeho nejasný postoj k protiruským sankcím.

Týden před pohovorem v Senátu Tillerson oznámil, že se společností Exxon Mobil ukončil svou spolupráci.

V průběhu lednového nominačního slyšení v zahraničním výboru Senátu se pak postavil proti některým Trumpovým tvrzením, když např. prohlásil, že Spojené státy dodrží závazky vůči spojencům a neporuší princip kolektivní obrany v rámci NATO. Rovněž odsoudil ruskou anexi Krymu a připustil také nutnost boje proti globálnímu oteplování, kterou Trump zpochybňuje.

Senát potvrdil Tillersona ve funkci (zdroj: ČT24)

Prvním zahraničním hostem Tillersona bude šéf německé diplomacie

Jako první zahraniční politik se s Tillersonem setká německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který ve čtvrtek odcestoval do Washingtonu. Jednat zde má má podle německých médií i s viceprezidentem Mikem Pencem. Německá diplomacie věří, že tyto schůzky pomohou vyjasnit některé americké postoje.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nic, žádný telefonát, žádná videokonference a žádné setkání na okraji velké konference nemůžou nahradit osobní rozhovor. Přeji si přímou a osobní výměnu a vezu do Washingtonu nabídku přátelství a důvěry,“ uvedl Gabriel podle prohlášení vydaného krátce před jeho odletem.  

Bývalý šéf energetické firmy Exxon Mobil se narodil 23. března 1952 ve Wichita Falls v Texasu, vystudoval stavební inženýrství na Texaské univerzitě v Austinu. 

Ve společnosti Exxon začal pracovat v roce 1975 a postupně stoupal v kariérním žebříčku. V 90. letech vedl pobočky v Jemenu a v Thajsku, v roce 1998 se stal viceprezidentem podniku Exxon Ventures, který se staral o zájmy firmy v zemích bývalého Sovětského svazu, šéfoval také společnosti Exxon Neftegas Limited, jež obhospodařovala ropná pole v ruské části Kaspického moře.

V roce 1999 (po fúzi Exxonu a Mobilu) byl jmenován výkonným viceprezidentem firmy a v roce 2004 se stal prezidentem ExxonMobilu. Šéfem (CEO) společnosti byl od roku 2006.

Tillerson je znám svými blízkými vztahy s Ruskem a s jeho prezidentem Vladimirem Putinem, které se datují do doby, kdy před několika lety v Rusku zastupoval zájmy Exxonu. V roce 2012 například podepsal s ruskou firmou Rosněfť (přátelské vazby má i s jejím šéfem Igorem Sečinem) smlouvu o strategickém partnerství. Rosněfť se díky ní dostane k zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon by mohl začít s průzkumem u Černého moře a v arktické oblasti Karského moře.

Tillerson v roce 2013 obdržel od Putina Řád přátelství (jedná se o nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince).

Je členem Republikánské strany a letitým donátorem jejích volebních kampaní. V té loňské ale místo Trumpa podpořil neúspěšného Jeba Bushe.

Tillerson je celý život věrný skautskému hnutí. V letech 2010 až 2012 byl prezidentem celoamerické organizace skautů. 

Rex Tillerson
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters