Do ulic vyšlo nejvíc Rumunů od pádu komunismu. Naštval je pardon pro zkorumpované

Rumunská vláda odsouhlasila dekret, který dekriminalizuje některé korupční trestné činy. Krok levicové vlády premiéra Sorina Grindeanua vyhnal do ulic nejvíc lidí od pádu komunismu v roce 1989. Nařízení znepokojilo i Evropskou unii.

Více než 10 tisíc lidí demonstrovalo v úterý večer před sídlem vlády v hlavním městě Bukurešti. „Zloději“ a „zrádci“ skandoval dav, který se dožadoval i demise kabinetu. Tisíce nespokojenců se podle médií sešly také v dalších městech.

Věznice jsou přeplněné, brání dekret vláda

Nařízení zbavuje trestnosti některé dosavadní trestné činy, včetně zneužití úřadu, jež nezpůsobí větší finanční škodu než 200 tisíc leů (1,2 milionu korun). Vláda zároveň přijala návrh zákona, který umožňuje upustit od výkonu trestu vězení u některých dalších trestných činů. S tímto opatřením ale musí vyslovit souhlas parlament.

Kabinet dekret ospravedlňuje nutností ulevit přeplněným věznicím. Experti ale upozorňují na to, že v poslední době byla odsouzena nebo je souzena za korupční jednání řada i sociálnědemokratických politiků.

Odsouzení levicoví politici získají svobodu

Těžit z kontroverzní milosti může třeba vůdce Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviu Dragnea, který loni dostal dvouletou podmínku za zmanipulování voleb. Kvůli tomu se po vítězství své strany v prosincových volbách nemohl stát premiérem.

Úplatek
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Rumunský prezident stojí za demonstranty

Prezident Klaus Iohannis chtěl vypsat referendum, ve kterém by se občané mohli ke kontroverznímu záměru vyjádřit. „V právním státě se nemůže nikdo chovat tak, jak to učinila vláda,“ řekl. „Ignorovala přání milionů Rumunů, kteří chtějí žít v zemi zbavené korupce,“ dodal.

Předsedkyně Vrchní rady soudců a státních zástupců (CSM) Mariana Ghenaová po mimořádném zasedání rady oznámila, že během dne podá proti nařízení ústavní stížnost.

Znepokojený je i Brusel. „Boj proti korupci musí pokračovat, a ne být zastaven. Poslední události v Rumunsku sledujeme s velkým znepokojením,“ uvedli ve společném prohlášení předseda a místopředseda EK Jean-Claude Juncker a Frans Timmermans.

Protivládní protest v Rumunsku
Zdroj: Inquam Photos/Octav Ganea/Reuters

Jedna z nejzkorumpovanějších zemí Evropy

Rumunsko patří v Evropě ke státům s nejrozšířenější korupcí s úplatky vyžadovanými ve státní správě i v mnoha oblastech veřejného života. Snaha zastavit zneužívání úřadů a jiných výsadních postavení se v zemi v posledních letech viditelně zintenzivnila.

Speciální prokuratura v uplynulých třech letech obžalovala téměř 2000 lidí v případech zneužití postavení se škodami vyčíslenými podle médií v přepočtu až na 27 miliard korun.