Stát Washington zažaluje Trumpa kvůli protiimigračnímu dekretu

Stát Washington bude žalovat prezidenta Donalda Trumpa za dekret o zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí do USA. Oznámil to ministr spravedlnosti tohoto státu Bob Ferguson. Žalobu podle něj podpoří i společnosti Amazon.com Inc. a Expedia Inc.

Žaloba na Trumpa a některé vysoce postavené úředníky jeho vlády bude podle Fergusona podána ještě v průběhu pondělí u federálního soudu v Seattlu, největším městě státu Washington. Bude požadovat, aby klíčové paragrafy exekutivního příkazu byly označeny za neústavní a aby platnost dekretu byla pozastavena.

Stát Washington, který leží na severozápadě USA, se tak stane prvním státem americké unie, který se kvůli novému prezidentovi obrátí na soud. Trump v pátek vydal exekutivní příkaz, jímž na 90 dní zastavuje vstup do Spojených států občanům Iráku, Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska. Krok zdůvodnil snahou ochránit Američany před extremisty.

Podle Fergusona žalobu podpoří globální internetový prodejce Amazon.com a rovněž společnost Expedia, která provozuje několik velkých turistických a hotelových on-line služeb. Ferguson byl jedním z ministrů spravedlnosti šestnácti amerických států, kteří v neděli v prohlášení označili Trumpovo protiimigrační rozhodnutí za „neamerické a nezákonné“.

A co na to Sillicon Valley a Wall Street?

Nesouhlasné reakce s Trumpovým rozhodnutím přicházejí také od řady firem, které zaměstnávají zahraniční pracovníky. Mnohé společnosti potvrdily, že je ohroženo jejich fungování a náborový systém namířený do celého světa. 

Největší odpor se zvedl v pověstném Silicon Valley, kde sídlí počítačoví, elektroničtí a internetoví giganti jako Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb nebo Netflix, kteří zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů. Podle těchto firem je Trumpův krok v rozporu s americkými hodnotami.

Kritika se ozvala také z finančního centra Wall Street, kde obavy z možných dopadů na své zaměstnance projevili šéfové velkých bank Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein upozornil, že Trumpovu politiku již zpochybňuje americká justice, která část prezidentova výnosu už zablokovala.