Asadovy síly převzaly kontrolu nad dodávkami vody pro Damašek

Vládní síly syrského prezidenta Bašára Asada podle všeho převzaly kontrolu nad strategickým údolím Barada, kde se nachází hlavní zdroj vody pro metropoli Damašek. S odvoláním na zdroje libanonského hnutí Hizballáh, jenž bojuje na Asadově straně, o tom informovala agentura Reuters.

Údolí řeky Barady nedaleko metropole syrští vojáci a jejich spojenci z radikálního šíitského hnutí Hizballáh se snažili dlouhodobě dobýt. Oblast byla terčem častého ostřelování, rebelové ale kladli odpor.

Od 30. prosince panuje mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci příměří, které zprostředkovaly Rusko, Turecko a Írán. Ozbrojenci, kteří v údolí Barada působí, nejsou podle Asada do dohody o klidu zbraní zahrnuti.

Podle zástupce syrské vlády Bašára Džaafarího zde operují skupiny napojené na globální teroristickou síť Al-Káida a Asadův režim je obviňoval z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodní soustavu poničilo bombardování ze strany vládních sil.

Možnosti, že nad lokalitou převezme Asad kontrolu, napovídala už nedávná dohoda na opravě poškozeného zdroje, který nefungoval od konce prosince, takže se z něj voda dostávala jen k asi sedmdesáti procentům obyvatel Damašku a jeho okolí. Povstalci by nyní měli mít podle dohody zaručený odchod do severozápadní provincie Idlíb.