Islamisté v Somálsku znovu udeřili na hotel. Téměř tři desítky mrtvých

Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na hotel v centru somálské metropole Mogadišo. Dvě exploze si dohromady vyžádaly 28 mrtvých a 43 zraněných. Podle svědků zřejmě jeden atentátník najel autem s výbušninou do brány hotelu. Poté do budovy vnikli čtyři ozbrojenci.

Televize Al-Džazíra uvedla, že ozbrojenci zaútočili na hotel Dayah, který leží nedaleko somálského parlamentu v centru města.

Druhá exploze způsobila požár, zničila několik aut a budov blízko hotelu a zranila řadu novinářů. Somálské úřady na svých webových stránkách později potvrdily, že bezpečnostní složky všechny čtyři útočníky zabily a budovu zajistily.

Podle policejního důstojníka Mohameda Ahmeda byly v době útoku v hotelu desítky lidí, včetně zákonodárců nového parlamentu. Ten měl podle dřívějších informací v těchto dnech volit prezidenta. Prezidentské volby v Somálsku ale byly již několikrát odloženy. Další by se podle nejmenovaného vládního zdroje měly konat 8. února.

Skupina Šabáb, častý viník podobných útoků, je napojena na teroristickou síť Al-Káida. Toto extremistické hnutí usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a o zavedení islámského práva šaría.

V současné chvíli první funkční centrální vláda od svržení diktátora Siada Barreho v roce 1991 usiluje o rozvoj země. V zemi ale nadále panuje chaos a úřady nejsou schopny zabránit pokračujícím útokům radikálů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tento týden si výbuch bomby u vojenského stanoviště poblíž metropole Mogadišo vyžádal životy nejméně čtyř somálských vojáků. K útoku se přihlásilo hnutí Šabáb. Začátkem měsíce zemřeli po explozi auta nedaleko mezinárodního letiště v Mogadišu tři lidé.

Na dva hotely v centru města zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb také loni v červnu. Při prvním útoku na hotel Ambassador 1. června zemřelo 19 lidí, včetně tří teroristů. Při druhém, 25. června, v hotelu Naso-Hablod zahynulo nejméně 15 lidí, včetně ozbrojenců.

  • Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.

I při obou červnových útocích nejprve sebevražedný atentátník narazil autem s výbušninami do hlavního vchodu hotelu a poté skupinka ozbrojenců začala v hotelu střílet a brát rukojmí.

Před několika dny OSN upozornila na fakt, že až polovinu z bojovníků hnutí mohou tvořit děti. Džihádisté dětem často slibují vzdělání a práci, pak si z nich ale dělají špehy, nutí je přenášet zbraně a posílají je na bojiště. Podobné praktiky v menší míře prý ale využívají i různé milice a somálská armáda.

Děti pocházejí zejména z chudších oblastí na venkově, kde nemají mnoho možností k rozvoji. Islamisté je hledají ve školách, mešitách a na náboženských sešlostech. Nebývá výjimkou, že Šabáb děti rekrutuje skrze jejich učitele.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zpráva dále uvádí, že somálská armáda děti používá jako špehy, strážce na kontrolních stanovištích a bodyguardy. Prý tak činí navzdory dohodě z roku 2012, ve které se zavázala, že dětské vojáky používat nebude.

Mezi 1. dubnem 2010 a 31. červencem 2016 bylo v Somálsku 6163 potvrzených případů dětských bojovníků, z toho 5993 byli chlapci a 230 dívky.

V letech 2013 a 2014 byl zaznamenán mírný pokles dětských bojovníků. Jejich počet ale vzrostl z 903 v roce 2015 na 1092 v prvních šesti měsících roku 2016. Hnutí Šabáb rekrutovalo 4213 z těchto dětí, somálská armáda 920.