První Trumpovou zahraniční návštěvou v Bílém domě bude Mayová

Americký prezident Donald Trump oznámil, že prvním zahraničním státníkem, který navštíví USA po jeho příchodu do Bílého domu, bude příští pátek britská premiérka Theresa Mayová. Ta uvedla, že bude usilovat o zvláštní vztahy s Trumpem, ale také se nebude bát ohradit, pokud některé z jeho výroků nebo činů shledá nepřijatelnými.

Trump informaci o chystaném příjezdu britské premiérky prozradil, když byl v sobotu na návštěvě sídla Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Langley. Zdejším zhruba 400 zaměstnancům sdělil, že jsou to zvláštní a úžasní lidé.

„Tolik za vámi stojím,“ citovaly americké sdělovací prostředky jeden z řady jeho pochvalných výroků na adresů pracovníků CIA. Ještě v nedávné minulosti přitom práci CIA kritizoval. Ostře reagoval na nepotvrzené tiskové zprávy, že ruské tajné služby proti němu shromáždily kompromitující informace. Označil za skandální, že americké tajné služby umožnily zveřejnění takové zprávy, a tvrdil, že to připomíná nacistické Německo.

Už v předvolební kampani pak Trump zdůrazňoval, že nevěří informacím mimo jiné od CIA, že ruští hackeři zasahovali do amerických záležitostí, když ukradli elektronickou korespondenci demokratů, což uškodilo Trumpově soupeřce o Bílý dům Hillary Clintonové.

Trump během svého vystoupení v Langley také opět kritizoval sdělovací prostředky, které obvinil z údajných lží, když prý informovaly o poměrně malé účasti lidí na páteční inauguraci ve Washingtonu.

Podle médií měla v americké metropoli naopak daleko větší návštěvnost sobotní manifestace za práva žen, která se však proměnila v masový protest proti stylu politiky Donalda Trumpa, k němuž patří urážlivá slova na adresu žen a kontroverzní výroky vůči různým národnostním, sexuálním a náboženským menšinám.

Podobně zaměřené pochody se konaly ve více než 600 městech všech světadílů, jako například v Nairobi, Oslu, Paříži, Dillí nebo v Londýně.

Až budu jednat (s Trumpem), tak se domnívám, že jediný komentář, který bude učiněn na téma role žen bude fakt, že jsem PŘEDSEDKYNÍ vlády. Jakmile ale zazní cokoliv jiného, co bych shledala nepatřičným, nebudu se bát se ozvat.
Theresa Mayová

Papež si na Trumpa udělá názor až podle prezidentových činů

Papež František prohlásil, že počká na činy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a teprve podle nich si na něj vytvoří názor. Papež to řekl v rozhovoru, který v sobotu večer otiskl španělský list El País. „Nerad soudím lidi předčasně. Uvidíme, co Trump udělá,“ prohlásil papež.

Na otázku ohledně populistických politických vůdců, kteří nyní vystupují do popředí ve Spojených státech a v Evropě, papež varoval před hledáním spasitele v době krize. Adolf Hitler byl v Německu ve 30. letech „zvolen lidem a pak lid zničil“, uvedl papež František.

Zalitoval také, že v době krize „máme tendenci hledat spasitele, který by nám vrátil identitu, a chráníme se před ostatními lidmi zdmi a ploty z ostnatých drátů“.