Trumpova vláda nemá v otázce nelegálních imigrantů jasno, ti v ulicích žádají ochranu

Nelegální přistěhovalci protestují proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí demonstrovaly v USA proti možným deportacím nelegálních imigrantů. Před vyhoštěním a rozbitím rodin je dosud chránil Obamův dekret, jehož zrušení označil budoucí šéf Bílého domu za jednu z priorit. Donald Trump je ale proslulý tím, že mění názory, a jasno v otázce přistěhovalectví zřejmě nemá ani jeho vznikající vláda. V rozhovoru pro The Times nicméně Trump prohlásil, že Merkelová svou politikou otevřenosti vůči nelegálním migrantům udělala katastrofální chybu.

Už v pátek budou mít Spojené státy nového prezidenta. Úřady očekávají, že na Trumpovu inauguraci dorazí až 900 tisíc lidí.

Nelegální imigranti vyrazili vyjádřit nesouhlas s jeho plány do ulic. „Žádná lidská bytost není nezákonná, jak se o nás říká. Jsou lidi bez dokumentů, ale my všichni máme stejná práva,“ podotkla Mexičanka Christina.

Pokud Trump dekret svého předchůdce zruší, hodlají se některá města vzbouřit a nabídnout imigrantům školy, nemocnice nebo kostely jako útočiště. Zatím ale není jasné, co Trump přesně chce. Některé jeho názory na přistěhovalectví se zásadně liší od těch z kampaně.

Odlišné pohledy na tento problém jsou vidět i v rámci rodící se administrativy. „Abychom mohli (zavést legální imigrační systém), musíme přijmout těch 11 milionů lidí a najít cestu pro ty, kteří tady poctivě pracují a žijí v klidu, aby se mohli integrovat,“ konstatoval demokratický kongresman Luis Gutierrez.

S několika kolegy z obou politických stran tlačí na to, aby Kongres Obamův dekret uzákonil. Trump sice hrozil ilegálům vyhoštěním, podle šéfa sněmovny Paula Ryana se ale nová administrativa chce soustředit hlavně na zločince, ne na masové deportace. „Říkám vám tady, že se to v Kongresu nestane,“ konstatoval Ryan.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trumpův tým zatím není zajedno ani v otázce klíčového slibu budoucího prezidenta, kterým je zeď na hranicích s Mexikem. „Fyzická bariéra to sama o sobě nezvládne. Musí to skutečně být obrana o několika vrstvách,“ řekl k tomu kandidát na ministra pro vnitřní bezpečnost John Kelly.

Protesty proti nové vládě vyvrcholí den po Trumpově inauguraci. Povolení k pořádání demonstrací dostalo třicet organizací. Některé se netají záměrem ceremoniál a slavnostní průvod z Kongresu do Bílého domu zmařit.