Po Si-laj zbaven imunity, čeká ho trestní stíhání

Peking - Trestnímu stíhání bývalého čínského vlivného politika Po Si-laje už nic nebrání. Čínský parlament ho totiž dnes zbavil poslaneckého mandátu. Po Si-laj je obviněn v souvislosti s případem vraždy britského obchodníka, za kterou byla před časem odsouzena už jeho žena. Kromě krytí vraždy se měl Po dopustit také korupce. Oznámila to z Pekingu agentura Nová Čína.

Donedávna vlivný čínský politik byl koncem září vyloučen z komunistické strany. Po vyloučení z parlamentu přišel o poslaneckou imunitu, a tak bude nyní čelit trestnímu stíhání v souvislosti s případem vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Aféra, za niž už byla odsouzena Po Si-lajova manželka, je v Číně jedním z největších politických skandálů posledních let.

Podle dřívějších zpráv čínských médií bude nyní Po Si-laj čelit trestnímu stíhání, a to kromě krytí Heywoodovy vraždy i za korupci a za zneužití pravomoci, ale také za své údajně „nepřiměřené“ sexuální vztahy se ženami.

Po Si-laj patřil před provalením celé kauzy k nejužšímu vedení vládnoucí strany a byl jedním z nejvážnějších kandidátů na místo ve stálém výboru politického byra. Počátkem letošního roku ale začalo vyšetřování Heywoodovy smrti a ukázalo se, že do něj byla zapletena politikova manželka. Tu nakonec soud v srpnu odsoudil k trestu smrti s dvouletým odkladem. Velmi sledovaný případ ukončil Poovu politickou kariéru a zamíchal kartami ve vnitrostranickém boji o vlivné posty.