Obama volí už dnes a doufá, že mu to pomůže k vítězství

Washington – Barack Obama míří k volební urně. Hlasovat bude už 12 dní před oficiálním datem voleb a stane se prvním americkým prezidentem, který tuto možnost využije. Chce tím k urnám v předstihu přilákat co nejvíc voličů. Předem odevzdané hlasy mu totiž v roce 2008 výrazně pomohly k vítězství. Mitt Romney vhodí svůj hlas do urny až v oficiální den voleb 6. listopadu.

Obamova manželka Michelle odvolila už 16. října, když odeslala svůj hlas korespondenčně do Chicaga, kde žili před příchodem do Bílého domu. Barack Obama odvolí také v Chicagu. Vedení Obamovy kampaně uvedlo, že neví o jiném případu, kdy by úřadující prezident nebo první dáma volili dříve.

Obama chce jít příkladem voličům, které dlouhodobě vyzývá, aby se voleb zúčastnili v co největším počtu a podíleli se na dalším směřování země. A čísla z posledních voleb ukazují, jak je pro demokraty předčasné hlasování důležité.

Pokud by se v roce 2008 sčítaly hlasy jen z oficiálního volebního dne, seděl by v Bílém domě republikán John McCain. Obamovi k vítězství pomohly hlasy odevzdané v předstihu.

Všichni rychle do Ohia

Proto se republikáni snažili zabránit možnosti předčasného hlasování v několika státech. Jedním z nich mělo být Ohio - stát, který s velkou pravděpodobností rozhodne, jestli v Bílém domě zůstane Obama, nebo ho Romney vystěhuje. Romney stihl během středy v Ohiu tři mítinky a dnes se v něm představí i Obama.

Ve většině nerozhodnutých států si Obama zatím drží těsný náskok. V amerických prezidentských volbách se sčítají hlasy v jednotlivých státech. Všichni takzvaní volitelé připadnou vítězi v daném státě, ať vyhraje jakýmkoli rozdílem. Celoamerické průzkumy tak nemusejí odpovídat reálnému rozložení sil.

Možnost časnějšího hlasování se v posledních letech stále více rozšiřuje. Už tři týdny před volbami mohli hlasovat voliči ve 30 státech, a to hlavně korespondenčně.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)