Šéf tajných služeb Clapper: Rusko se snažilo ovlivnit volby v asi 25 amerických státech

Zpráva americké špionáže vinící Rusko z hackerských útoků na USA byla sestavena z výpovědí osob, analýzy dat a informací z veřejných zdrojů. Při slyšení před senátním výborem pro kontrolu zpravodajských služeb to řekl šéf amerických rozvědek James Clapper. Rusko se podle něj pokusilo ovlivnit volby ve zhruba „dvou tuctech“ amerických států. Nelze prý ani vyloučit, že na americké servery umisťovalo dětskou pornografii.

Clapper a po něm i šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey v Senátu komentovali zprávu americké špionáže z minulého týdne, která vinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že vydal příkaz k hackerským útokům na servery americké Demokratické strany ve snaze ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Comey před výborem prohlásil, že vedení Demokratické strany z jemu neznámých důvodů opakovaně odmítalo žádosti o prozkoumání svých serverů napadených hackery. FBI se prý nakonec musela spolehnout na forenzní analýzu privátní bezpečnostní firmy CrowdStrike.

Clapper: Rusové si myslí, že se s Trumpem coby obchodníkem lépe dohodnou

Američtí vyšetřovatelé podle Comeye nemají důkazy o tom, že by hackeři úspěšně napadli servery Trumpova volebního štábu nebo vedení Republikánské strany. Clapper prohlásil, že Moskva je přesvědčena, že se s Trumpem dohodne spíš než s demokratickým prezidentem, protože newyorský miliardář je obchodník.

Comey byl dotázán, zda jeho úřad zkoumal vazby Trumpových spolupracovníků s Ruskem. Odpověděl, že podobné dotazy nemůže komentovat ani se k ním veřejně vyjadřovat. Demokratický senátor Ron Wyden poté šéfa FBI vyzval, aby poskytl veřejně publikovatelnou odpověď na tuto otázku do 20. ledna, kdy bude Trump uveden do Bílého domu. Comey si ale není jist, zda vůbec může veřejně poskytnout jakoukoli takovou odpověď.

Americká média předpokládají, že vztahy USA s Ruskem a údajné kybernetické útoky ruských hackerů schválené Kremlem budou jedním z témat středeční tiskové konference Donalda Trumpa, první po vítězných prezidentských volbách. Trump dlouho ruské útočné záměry zpochybňoval. Když se minulý týden seznámil s analýzou amerických rozvědek, výhrady neodvolal, ale odmítavý postoj podle svých poradců zmírnil.

Zpravodaj ČT o navrhovaném zákonu amerických senátorů o sankcích vůči Rusku (zdroj: ČT24)