Spojené státy podle Trumpa postaví zeď samy, Mexiko zaplatí zpětně

Tým Donalda Trumpa začal jednat s republikánskými kongresmany o možnosti financovat stavbu zdi na hranici s Mexikem. Budoucí prezident stavbu sliboval jako jeden z volebních receptů na ilegální migraci. Podle informací CNN by mohli celý projekt zaplatit daňoví poplatníci v USA. Trump na Twitteru uvedl, že jde o snahu urychlit celý proces - podle něj by Mexiko mělo stavbu zaplatit zpětně.

Jedním z klíčových témat Trumpovy kampaně bylo zastavení nelegálních přílivů přistěhovalců, kteří proudí do USA z Latinské Ameriky přes mexickou hranici.

Své stoupence někdejší televizní showman známý populistickými prohlášeními ujišťoval, že zeď od začátku „zaplatí Mexiko“. Mexická vláda tehdy tento nápad rázně odmítla a ostře se vymezila proti Trumpovým verbálním útokům na Mexičany.

Nyní podle CNN nastala zěmna plánu, neboť Trumpovi lidé již začali s republikánskými zákonodárci v nově zvoleném Kongresu jednat o zařazení výdajů na stavbu zdi do letošního návrhu vládních výdajů.

Mexicko-americká hranice
Zdroj: Reuters

Parlament by podle nového plánu oprášil zákon o stavbě zdi přijatý za předchozího republikánského prezidenta George Bushe mladšího v roce 2006.

To vše je podle Trumpa ve prospěch rychlejšího schvalování. Na svůj předvolební slib prý ale nezapomněl - případné platby za plot se nechce na Mexiku domáhat zpětně.

„Obamova vláda to neudělala, takže je teď na nás, abychom prostřednictvím financování kroku přijatého už před deseti lety zahájili plnění slibu pana Trumpa o zabezpečení hranic,“ řekl CNN republikánský kongresman Luke Messer z Indiany. Připustil, že půjde o „velké peníze, je to však otázka priorit“.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem deseti miliard dolarů (260 miliard Kč).

Místa, kde se v USA nejvíce usazovali mexičtí imigranti v letech 2010–2014
Zdroj: Migrationpolicy.org

Jestliže na nápad zařadit tyto náklady do návrhu zákona o vládních výdajích skutečně dojde, mohou se jej pokusit zablokovat demokraté, jejichž většina se stavbou zdi nesouhlasí a v Senátu mají dostatečný počet hlasů.

V takovém případě by hrozilo, že na konci dubna, dokdy musí být vládní výdaje schváleny, bude řada amerických federálních úřadů bez peněz na svůj provoz.

Vývoj imigrace Mexičanů do USA v letech 1980–2014
Zdroj: Migrationpolicy.com

Po svém zvolení Trump připustil, že místy by na hranici mohl být pouze plot, ale zeď je podle něj vhodnější. Už nyní plot stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi. Kvůli nelegálním přechodům ho nechala postavit administrativa amerického prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

„To, co uděláme, je, že sebereme lidi, kteří jsou zločinci, kteří mají záznam v trestním rejstříku, kteří patří ke gangům, kteří pašují drogy (…), bezpochyby dva miliony a možná také tři miliony (lidí) a vyhostíme je, anebo je vsadíme do vězení. Ale deportujeme je z naší země, jsou tu nelegálně,“ prohlašoval tehdy Trump.

Více k tématu:

Trump také v souvislosti s Mexikem nyní pochválil společnost Ford, která stáhla plán investovat do nové obří automobilky v Mexiku – místo toho ji vybuduje v Michiganu. Naopak opačné hodnocení si vysloužil koncern general Motors.

General Motors posílá v Mexiku vyrobené modely Chevy Cruze americkým prodejcům bez cla. Vyrábějte v USA, nebo plaťte vysoká dovozní cla!„ uvedl vítěz prezidentské volby na Twitteru. Trump nyní hrozí zrušením severoamerické dohody o volném obchodu a zavedením dovozních cel ve výši 35 procent.